Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är skisserna på hamnens första kvarter

Tre huskroppar med 59 bostadsrätter, vinterträdgård samt butiker och restauranger i markplan. Första bygget i Norrtälje hamn är ritat.

Byggstarten i Norrtälje hamn, kommunens största projekt i modern tid , rycker allt närmare. Centrumfastigheter i Norrtälje AB, som äger ytan närmast stadskärnan, har hunnit längst i planarbetet. Bolaget har i samråd med Norrtälje kommun och arkitektföretaget White tagit fram skisser för det första bostadskvarteret i området.

– Vi hoppas på byggstart i början av nästa år och inflyttning sommaren 2016, säger Centrumfastigheters vd Magnus Fagerström.

Stadskärnan ska länkas samman med den nya stadsdelen via ett torg, Sjötullstorget. Det första som sedan möter besökarna blir tre hus som blir fyra våningar höga plus en indragen takvåning. De tre huskropparna bildar en U-form med gård och vinterträdgård i mitten. Under kvarteret skapas utrymme för boendeparkeringar.

Huset som vetter mot en park i norr byggs i rött tegel. I fastigheten staplas stadsradhus ovanpå varandra. Radhusen i bottenplan får egen entré ut mot gator och torg.

De två tvärställda fastigheterna får ljusare färger och uppförs med gavlarna mot hamnbassängen.

I nuläget ger skisserna plats åt 59 bostadsrätter, allt från tvåor upp till sexor. Merparten av lägenheterna får utblick mot vattnet. Det gäller även de kommersiella lokalerna i markplan. Butiker, kaféer och restauranger ska vändas mot kaj och torg.

Bygget kräver en ny detaljplan, ett arbete som Centrumfastigheter driver tillsammans med kommunen. Planen var nyligen ute på samråd och parternas målsättning är att den antas i höst.

Men redan i sommar startar förberedelserna för bygget. Hamnladan ska rivas och marken saneras.

– Tidigare stod en brädgård där. Vi har markprover inne för analys just nu, säger Magnus Fagerström.

Centrumfastigheter bygger inte i egen regi. Kontakter med olika byggföretag har inletts.

Om allt går som planerat sätts spaden i jorden i vinter/vår. Enda hindret är skelettplanen, hamnområdets övergripande plan som överklagats.

– Den måste vinna laga kraft för att vi ska kunna starta, säger Fagerström.

Fler markägare, JM och Lantmännen Fastigheter, väntar på att få bygga bostäder i hamnen. De sistnämnda och Norrtälje kommun kom nyligen överens om ett exploateringsavtal. Det innehåller bland annat en del markbyten samt kravet att Lantmännen börjar riva minst två silor kring årsskiftet.