Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är platserna som polisen hårdbevakar

Polisens hastighetskontroller i Norrtälje stad sker förstås ofta på de platser där det är känt att bilisterna trampar lite för hårt på gaspedalerna.

Annons

– Vi har återkommande laserkontroller på Vätövägen och Hamnvägen. De ställena är våra mest övervakade, säger Claes Lundström vid trafikpolisen i Norrtälje.

Han tror att det är svårt att ändra bilisternas beteende som kan bero på nonchalans eller slarv. En intensifierad övervakning kan vara ett sätt att få ner hastigheterna. Däremot tror Claes Lundström inte på fler väggupp.

– De leder bara till ramaskrin från yrkesförarna.

Samtidigt är han till viss del skeptisk mot statistiken över skador i trafiken. Tillfälligheter och olika sätt att rapportera in det som hänt gör att uppgifter från olika år inte alltid är jämförbara.

Trots det är hastigheterna på gator och vägar viktiga ur trafiksäkerhetssynpunkt.

– Det är farten som dödar, säger Claes Lundström.

Av oskyddade trafikanter som blir påkörda i 30 kilometer i timmen riskerar en av tio att dödas, enligt Trafikverket. Vid 50 kilometer i timmen riskerar åtta av tio som blir påkörda att omkomma.

En modern bil klarar att skydda bältade passagerare i 65-70 kilometer i timmen vid en frontalkollision och i 45-50 kilometer i timmen vid en sidokollision.