Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Norrtäljes snabbast växande företag

Texstar kan iklä sig rollen som kommunens snabbast växande företag. Omsättningen har ökat med 238 procent på fyra år. – Vi fortsätter växa, säger vd:n Mats Ågren.

Företagen är den viktigaste välståndsbyggaren i samhället, brukar det heta. Därför är det inte konstigt att aktörer på olika sätt försöker premiera de företag som lyckas bäst. Tidningen Dagens Industri har utsett Sveriges gaseller, snabbspringarna inom näringslivet, sedan år 2000. Kriterierna är hårda, mindre än en procent av landets aktiebolag klarar kraven på tillväxt, ökad omsättning och vinst fyra år i följd.

I år fick sju företag från Norrtälje kommun ta emot utmärkelsen. Bäst av dem lyckades Texstar, som producerar lättare arbetskläder och profilkläder.

– Vi har haft en otrolig tillväxt sedan vi drog i gång på allvar för fyra år sedan, säger Mats Ågren och kramar om en av bolagets huvudlösa skyltdockor.

Affärsidén är att föra in influenser från modevärlden. Blåställ och andra ”klassiska” arbetskläder lyser med sin frånvaro.

– Sveriges främsta designers skissar våra plagg. Till skillnad från många konkurrenter har vi nästan inga unisex-kläder, vi gör alla plagg i dam- och herrmodeller, säger Ågren.

Kunderna finns i många branscher, främst service, bemanning och handel. Företaget har elva anställda i Sverige och sin bas på Görla industriområde i Norrtälje. Tillverkningen sker i Kina. Att hjulen snurrar snabbt bekräftas av bygget som pågår vid granntomten på Görla. Texstar har vuxit ur de nuvarande lagerlokalerna och investerar 20 miljoner kronor i ett kompletterande lager på 4 000 kvadratmeter.

Mats Ågren tycker att framtiden ser ljus ut.

– Tillväxten för 2013 ser ut att bli 23-24 procent, så vi blir gaseller även nästa år, säger han.

En lokal parallell till Sveriges gaseller är Årets tillväxtföretag i Norrtälje. Utmärkelsen instiftades 2011 och delas ut av bland andra Handelskammaren Norrtälje och riskkapitalbolaget Roslagens affärsänglar, Roaf.

– Vi investerar i små företag som vill växa. Då är det naturligt för oss att vara med och lyfta fram framgångsrika företag, säger Jens Andersson i Roaf.

Priset i år gick till stomtillverkaren Contiga med drygt 200 anställda i Norrtälje. Företaget har upplevt både toppar och dalar under de senaste årens häftiga konjunktursvängningar inom byggbranschen.

– Det är kul att bli uppmärksammade på det här viset, det ger skjuts åt företaget. Men egentligen har vi bara hämtat tillbaka omsättning och personal som vi tappade under 2010 när marknaden var i fritt fall, säger Contigas vd Jan Lagerstedt.

Gaseller och tillväxtföretag

Dagens Industri listar Sveriges gaseller varje år. I år klarade 982 företag de nödvändiga kriterierna.

För att bli gasell krävs kontinuerlig tillväxt under fyra år och att omsättningen som minst har fördubblats under de senaste tre åren. Andra grundkrav är att bolagen har redovisat vinst under samma tid, att de har minst tio anställda och att de har vuxit organiskt och inte genom förvärv.

Texstar är det företag i Norrtälje som vuxit snabbast under 2009-2012, enligt Di. Andra lokala företag på gasell-listan är Cobab, Edblad, Balders hus, Rodens värme, Fridströms busstrafik och Staffan Berglund transport.

En lokal utmärkelse i samma anda är Årets tillväxtföretag i Norrtälje kommun. De parametrar som mäts är ökning av antalet anställda, omsättningsökning samt avkastning av totalt kapital och organisk tillväxt.

2013 delades priset ut för tredje året. Vinnare blev Contiga, som levererar betongelement och stålkonstruktioner till stora husbyggen.

Tidigare vinnare är Bladlunds måleri (2011) och Toteb (2012).