Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är byggplanerna för Älmsta

Storsatsningen uteblev men markägaren vid den planerade Kanalstaden Per Nordin har nya planer för Älmsta. 

Annons

Höghus byts mot låghus. Hyresrätter ersätter planer på bostadsrätter. Ett äldreboende. Byggplanerna för Älmsta börjar klarna. Det är Per Nordin som är ägare till marken vid den planerade Kanalstaden i Älmsta. Han var tidigare VD för byggbolaget Credentia men driver numera projekt i det egna bolaget Roslagen Holding AB.

Hösten 2011 fick han slutgiltigt klartecken att bygga bland annat ett 50 meter högt hus i 15 våningar i Älmsta. Sedan har ingenting hänt. Nu har Per Nordin tänkt om och planerar att bygga ett äldreboende i området.

– Problemet är att vi vill bygga samman två hus till ett. Då vill vi bygga på ”prickad mark”, där det egentligen inte får byggas. Där måste vi söka erforderliga tillstånd.

Planerna på fler bostadsrätter i Älmsta har Per Nordin övergett.

– Det är inte möjligt, säger han. Behovet av bostadsrätter är fyllt.

I stället för 230 bostäder vill han bygga 10-15 hyreslägenheter bakom restaurang Zorbas.

– Det finns ett behov av hyresrätter, bedömer han.

Området är redan stadsplanelagt, men med annan bebyggelse. Då måste man söka nytt bygglov, något som kanske tar 1,5 år.

När planerna är klara, tänker Per Nordin sälja byggrätten till något annat företag, som genomför byggandet.

Planerna är ännu så nya att Per Nordins bolag ännu inte hört sig för med grannarna om hur de ställer sig till byggandet.

– Det är bara en granne och kommunen som berörs, säger Per Nordin.

Det var under Per Nordins vd-tid i Credentia som planerna på Väddö Kanalstad utformades. Förutom lägenheter tänkte man bygga kommersiella lokaler och en biobränsleanläggning som skulle förse stora delar av Älmsta med fjärrvärme.

Höghusbygget ansågs vara mest attraktivt och skulle inleda expansionen. Sedan skulle övrig utbyggnad ske i etapper. Byggstart sattes till årsskiftet 2013-14.

Sedan föll konjunkturen och hela byggpaketet hamnade i malpåse. De omvälvande planerna, särskilt det 50 meter höga höghuset, orsakade turbulent debatt. ”En liten skärgårdsby förvandlas till en betongförort”, skrev en debattör.

Överklagandena duggade tätt. Förutom till kommun och länsstyrelse, överklagades projektet ända upp till regeringen. Men till slut vann Per Nordin.

– Intresset lär öka sedan vi fått tillåtelse att bygga, sa han i oktober 2011.

I stället föll konjunkturen, vilket fick byggaren Credentia att dra åt bromsarna. När investeringsbolaget Tagehus tog över Credentia, lämnade Per Nordin bolaget och fick med sig projektet Väddö Kanalstad till sitt bolag Roslagen Holding.

Byggplaner

Väddö Kanalstad orsakade en livlig debatt på sin resa från godkännande i kommunstyrelse och fullmäktige i juni 2010 tills planerna fick laga kraft i september 2011.

230 bostadsrätter, krönta av ett 50 m högt höghus med 50 lägenheter omgärdades dels av Väddö kanal, dels av en kraftig utbyggnad av kontor och affärslokaler.

– Fem års arbete har gått i mål. Vi har plöjt mer massor av miljoner i bland annat markundersökningar, sa Per Nordin i oktober 2011.

Då såg han en byggstart vid årsskiftet 2013-14 som möjlig.

Men ingenting hände. Nu får planerna ny aktualitet, men satsningen blir betydligt blygsammare: hyresrätter och ett äldreboende.