Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är bästa sätten att stoppa båttjuvarna

303 båtbrott anmäldes i kommunen förra året och snart drar båttjuvarnas högsäsong igång. Polisen i Norrtälje uppmanar alla båtägare att göra allt för att minska stöldrisken.

Annons

För tio år sedan blev Lillemor Nordlunds busterbåt stulen från Envikens båtklubb i Bergshamra, söder om Norrtälje. När hon fick ut den nya båten på försäkringen tog det bara tre veckor sedan blev motorn stulen. Då började medlemmarna i Envikens båtklubb med nattbevakning. Sedan dess har det inte varit några stölder.

– Bevakning är a och o, säger Börje Roos, ordförande vid Envikens båtklubb.

Klubbens medlemmar sitter vakt vår, sommar och höst. Lillemor Nordlund, som har hand om bevakningen, tycker att det är viktigt att försvåra för tjuven med spårsändare och startspärrar men bevakning och att vara uppmärksam är högsta prioritet.

– Det är såklart viktigt att tömma båten på värdesaker och låsa men det spelar egentligen ingen roll vad man har för lås, säger Lillemor Nordlund.

Envikens båtklubb är ett gott exempel och Lars Wallberg som är närpolischef i Norrtälje tycker att samarbetet med båtklubbarna i kommunen fungerar bra.

– Båtklubbarna är duktiga men nu gäller det att gemene man blir medvetna om vad de gör för fel så vi får ned statistiken, säger Lars Wallberg.

Förra året anmäldes hela 303 båtrelaterade stölder i Norrtälje kommun. Av dessa var 142 båtmotorer och 58 motorbåtar.

– Det kommer alltid stjälas men med vanligt hyfs kan stölderna undvikas och det gäller att göra så mycket man kan för att försvåra för tjuven, säger Lars Wallberg och fortsätter:

– Ta av motorkåpan, parkera inte kärran olåst med hjulen på utan skruva av hjulen och fästet och töm båten på alla värdesaker.

Det är oftast på våren och hösten som tjuvarna slår till. Från mars fram till juni tror polisen i Norrtälje att stölderna kommer öka markant. Under sommaren minskar stölderna lite för att sedan öka igen i augusti.

– Ligorna slår till när båtarna sjösatts och snor motorn sedan kommer de tillbaka på hösten och snor den nya motorn som ägaren fått ut på försäkringen, säger Lars Wallberg.

Polisen tar en del båttjuvar varje år, oftast efter tips från allmänheten. Men det är ytterst få båtrelaterade stölder som blir uppklarade.

– Det är väldigt svårjobbat och det finns sällan några spår. Ligorna är specialister och svåra att upptäcka men det gäller att vara uppmärksam på okända personer som rör sig runt båtarna, säger Lars Wallberg:

– Vi klarar oss inte utan allmänheten men det är bättre att larma oss än att ingripa på egen hand.

Så gör du det svårt för båttjuven

303 båtrelaterade stölder skedde i Norrtälje kommun 2013. 142 båtmotorer och 58 motorbåtar blev stulna.

Närpolischefen i Norrtälje tycker att båtägarna ska göra det så svårt som möjligt för tjuven för att minimera risken:

Lås alltid fast både motor och båt med godkända lås och kätting.

Töm båten på värdesaker.

Lås alltid båten och lämna inga värdesaker synliga.

Ta bort hjulen på eller lås fast släpvagnen.

Märk båten och motorn med namnskylt, både synligt och osynligt.

Fotografera båt, motor samt värdesaker.

Var allmänt vaksam och nyfiken om du ser något misstänksamt men ingrip inte själv utan larma polis.

Utrusta båten och motorn med startspärr, larm och spårsändare.

Samarbeta med båtgrannar, båtklubbar och gästhamnar.