Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är årets nya ord

Enveckasförsvar, nagelprotest och selfie. Det är några av de ord som tillkommit i svenskan under 2013 och som nu finns med på Språkrådets nyordslista.

Nyhetshändelser ligger bakom många av orden, men även trender och vår ständiga uppkoppling gör avtryck i språket. Språkrådet har sammanställt listan i samarbete med Språktidningen.

– Anledningen till att vi behöver nya ord är att vi behöver prata om nya fenomen och har vi inte ord för dem så kan vi inte prata om nya saker helt enkelt, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet till TT.

Med hjälp av tips från allmänheten och Språkrådets ”nyordsjägare” väljer rådet årligen ut ett antal ord som har med nyhetshändelser att göra och som säger något om språkliga och samhälleliga trender.

Listan består i år av totalt 40 ord, varav 17 publicerats i skrift i tidningar, tidskrifter eller bloggar för första gången 2013. De övriga har förekommit tidigare, men ökat i användning under året. Några av orden, som selfie och twerka har engelskt ursprung, medan de flesta är helt svenska i sitt ursprung.

– Vi kommer fortsätta att välja orden på ungefär samma sätt. Ord kopplade till nyhetshändelser kommer att fortsätta vara vanliga och jag antar att internetsamhället kommer att fortsätta att ge avtryck i ordförrådet, säger Per-Anders Jande.

Här är hela listan över 2013 års nyord.