Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är årets galna lokala semmelnyhet – och så smakar den

Prinsessemla och muffla – en kombinerad muffins och semla – är två av årets semmelnyheter.
Men nu tar Flygfyrens bageri ut svängarna rejält – och skapar semmelchips.
– Vi kom på det här redan för ett år sedan, säger Robin Söderberg, driftansvarig i bageriet.

Annons

Det som i dag av många betraktas som en klassisk semla: en mjuk vetebulle, krämig mandelmassefyllning och fluffig grädde, har de senaste åren fått stor konkurrens av uppiffade och moderna varianter.

Förra årets trend blev wrapsemlan – en semla i praktiskt format att ta med i farten – och semmelsmoothien, även den ett alternativ för den stressade. Året dessförinnan var den stora nyheten bland annat korvbrödssemlan.

Årets trender verkar vara muffins-semlan, eller ”mufflan” och prinsess-semlan – som förra veckan blev en viral succé. Men nu kommer Flygfyrens bageri med nästa trend och presenterar chipssemlan

– Grunden är en vanlig vetedeg som man gör semlor av. Vi kavlar ut den tunt, stryker den med semmelfyllning, bakar den, skär den i bitar och torkar den, säger Robin Söderberg.

Som om det inte räckte piffas semmelchipsen helst till med en smaskig dipp.

– Vi valde att göra en koladipp till och så ska man gärna också dippa i lite grädde.

Idén till semmelchipsen, som Robin Söderberg beskriver som ett slags chips eller kex, kom han och hans kollega Emelie Lindh på redan förra året, strax efter semmelsäsongen var över.

– Därför valde vi att vänta till i år. Men det var lite nervöst, vi hoppades ju att ingen annan skulle komma på idén. Men det här är mest en rolig grej. Alla som har smakat den tycker att den är väldigt god, säger Robin Söderberg.

LÄS MER: Semmelfantast testar nya wrap-semlan

Även på Norrköp i Norrtälje har man i år tagit ut svängarna. Där går det att köpa nyheterna nutellasemla och lakritssemla. Och precis som i fjol finns även semmelwrapen att smaska på på sina håll, bland annat på Tösses, såväl som wienersemlan och surdegssemlan, som bland annat Café Hörnan erbjuder sina semmelsugna kunder.