Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är åkarna som ska försvara svenska hedern i Östersund – läs mer om skidskyttarna som kör premiären

På söndagen startar världscupen i skidskytte i Östersund med mixstafett och singelmixstafett. Och det finns stora förhoppningar på det svenska laget som är en blandning av rutin och ung framåtanda. Läs mer om Linn Persson, Torstein Stenerson, Fredrik Lindström, Anna Magnusson, Jesper Nelin och Hanna Öberg här.

Annons

Mixedstafett 15.30: 1) Anna Magnusson, 2) Hanna Öberg, 3) Jesper Nelin, 4) Fredrik Lindström

Anna Magnusson

Anna ”Krut” Magnusson föddes 31 mars 1995 i Piteå. Hon bor idag i Hemmingsmark och Sollefteå och tävlar för Piteå skidskytteklubb. Under världscuppremiären i Östersund förra året gick hon ut i ledning på andra sträckan efter Elisabeth Högbergs första sträcka. I år får hon chansen igen men nu på just första sträckan i mixedstafetten tillsammans med debutanten Hanna Öberg, Jesper Nelin och rutinerade Fredrik Lindström.

Magnusson började åka skidor i sexårsåldern och började med skidskytte som 12-åring. Hon fick chansen att åka USM-stafetten med Piteå eftersom klubben saknade en tjej i laget och fastnade. Parallellt höll hon också på med längd och fotboll och musik. Hon gick musikklass i högstadiet och spelar både piano och fiol.

I slutet av högstadiet lade hon fotbollsskorna på hyllan "med visst vemod" och flyttade till Sollefteå för att läsa natur på skidskyttegymnasiet där. Efter gymnasiet flyttade hon till Östersund och är nu inne på sitt tredje år med landslaget.

Meriter:

Säsongen 2015/2016:- JVM-brons sprint, Rumänien- JVM-silver stafett, Rumänien- 12:a JVM distans, Rumänien- 40:e WC distans, Östersund- 5:a Världscup, Mixstafett, Östersund

Säsongen 2014/2015:- 6:a JVM sprint, Minsk- 9:a JVM jaktstart, Minsk- 7:a JEM jaktstart, Otepää- 25:a IBU-cup sprint, Beitostölen- JSM-guld masstart- JSM-silver distans- JSM-brons sprint- Debuterade i VM, VC och EM

Hanna Öberg

Hanna Öberg föddes 2 november 1995 och bor idag i Östersund. Ursprungligen kommer hon från Svensbyn utanför Piteå och tävlar även hon för Piteå skidskytteklubb.

Öberg gör sin premiär i mixstafetten och har känt sig nervös. Men med beskedet hon gav i Sverigepremiären i Östersund för ett par helger sedan bör hon kunna gå in med skönt självförtroende. Hon sopade banan och vann före Linn Persson och Anna Magnusson.

Öberg kommer från en magnifik säsong 2015/2016 där hon tog dubbla guld i junior-VM i Rumänien. OS-medaljören och skidskytteprofilen har benämt Öberg som svenskt skidskyttes nya stjärna: "Det största löftet vi haft. Hon har potential att bli vår nya fixstjärna" om Öberg.

Öberg är också sambo med lagkamraten Jesper Nelin och tillsammans ska de nu alltså inviga världscupen i Östersund.

Meriter:

2015/2016: JVM guld i sprint och jaktstart, JVM-silver i stafett

Jesper Nelin

Jesper Nelin föddes 3 oktober 1992 i Borås men bor även han numera i Östersund, tillsammans med Hanna Öberg. Längdklubb är Hestra men i skidskyttet tillhör han numera Biathlon Östersund.

Precis som Öberg vann han Sverigepremiären i Östersund före Torstein Stenerson efter en bom och snabbast åktid av alla. 2015 fick han samtalet från landslagsledningen om att han hade en plats i A-landslaget om han ville ha den. Svaret var enkelt och han har tränat hårdare än någonsin det senaste året. Numera, under Wolfgang Pichlers ledning, är det 22-23 timmars fysträning per vecka som gäller.

På söndagen debuterar Nelin i världscupen.

Meriter:

2015/2016: SM-guld Rullskidskytte, SM-silver Rullskidskytte

2014/2015: SM-brons skidskytte SM-silver i stafett 4 vinster, 1 andra- och 1 tredjeplats i Swecupen 3:a i den totala Swecupen

Fredrik Lindström

Fredrik Lindström gör sin åttonde säsong i världscupen. 27-åringen växte upp i Bredbyn utanför Örnsköldsvik och den jakt- och friluftsintresserade Lindström fann skidskyttet just innan han började på skidgymnasiet i Sollefteå. Det började med att det byggdes en skjutvall i Bredbyn och på den vägen var det. Lindström lade fotbollen åt sidan och kom att satsa helhjärtat på skidor och skidskytte.

Elitsatsningen kom på gymnasiet där han gick tre år. Som 17-åring blev han uttagen till Junior-VM och karriären började bra med två JSM-silver och deltagande i Ungdoms-OS i längdåkning.

2008 togs han ut till A-landslaget av Staffan Eklund och gjorde den säsongen sina två första världscuptävlingar. Han var också med i OS-laget i Vancouver som en del av stafettlaget som slutade fyra. Första världscupsegern tog han i sprint i Antholz säsongen 2011/2012. Dessutom blev det brons på VM i Ruhpholding. Den säsongen slutande han nia totalt i världscupen och året därpå sjua. 2012/2013 knep han en andraplats i världscuppremiären i Östersund.

Meriter:

2 OS-deltagande

3 VM-deltagande, två medaljer

8:e säsongen i världscupen

Vann SM i skidskytte i Sollefteå 2016

Singelmixstafett 18.30: Linn Persson, Torstein Stenersen

Linn Persson

Linn Persson föddes i Östmark utanför värmländska Torsby 27 juni 1994. Även hon bor numera i Östersund. Det var Perssons mamma som ledde henne in i skidvärlden och när storebror Tomas skulle testa skidskytte när Linn var i 8-9 årsåldern ville hon också testa. Det var så det började när Persson "fastnade direkt".

Det var skidor som gällde på vintrarna och fotboll på somrarna och Persson var tidigt på det klara att hon skulle nå världstoppen - hon visste bara inte i vilken sport. Till slut var det skidskyttet som lockade mest och det ledde till fyra år på skidskyttegymnasiet i Torsby samtidigt som hon läste naturprogrammet.

Efter gymnasiet flyttade hon till Östersund och målet är guld på OS 2022. Linn Persson debuterade i världscupen i ryska Chanti Mansjisk i Ryssland och förra säsongen blev det en fjärdeplats som bäst i singelmixstafetten i Östersund.

Meriter:

2015/2016: 4:e plats världscup singelmixstafett Östersund, 17:e plats världscup sprint Antholz, 6:e plats världscup damstafett Antholz, 22:a plats världscup jaktstart Antholz, VM-debut i Holmenkollen med 32:a som bästa placering

2014/2015: 5:a junior-VM sprint Minsk 14, 6:a junior-VM jaktstart Minsk, 4:a junior-VM damstafett Minsk, 2:a junior-VM damstafett Kontiolahti 11/12

Torstein Stenersen

27-årige Torstein Stenersen föddes i norska Bardufoss och gick två år på skidskyttegymnasiet där. 1997 började han med skidskytte och under tredje året på gymnasiet fick han en plats i Team Östersund. Han flyttade till Sverige 2006 och bor idag i Östersund.

Han har tidigare tävlat för Ramundbergets SSK men har bytt till Östersund Biathlon och blev till slut svensk medborgare 2015.

Efter den internationella debuten 2002 har han till slut blivit en del av det svenska A-landslaget. Han debuterade i svenska landslaget den 22 januari 2015 under världscupen i Antholz och stod för en av de bästa svenska insatserna förra säsongen med en sjunde plats i Ruhpholding.

I VM hade Stenersen det tyngre och det blev en 66:e plats i den individuella distansen och en 61:a plats i sprinten. Det blev en andraplats i Sverigepremiären i Östersund bakom Jesper Nelin.

LÄS OCKSÅ:

Johan Olsson var nära att bli skidskytt på grund av all dopning: "Hade svårt att se någon framtid"

Här är Sveriges premiärlag i världscupen: "Vi hoppas att vi får stå på prispallen"

Skottheim bästa blågula åkare vid IBU-premiären – förra längdstjärnan vann

Samboparet på väg mot toppen i högsta fart: "Vill hjälpa varandra att bli bättre"