Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans krig är inte över

Francesco Kovács, 85, satt nio år i Sovjetiskt koncentrationsläger i Sibirien. I veckan talade han för häpna högstadieelever i Roslagsskolans aula om sitt liv.

Annons

Den kommunistiska regimen hade ihjäl 62 miljoner människor i Gulaglägren. Francesco Kovács ungraren som föddes i Italien, överlevde. 

När Sovjetunionen ockuperade Ungern efter andra världskriget tillfångatogs medlemmarna i partisanrörelsen Levente. Francesco Kovács var en av dem. 16 år gammal tillfångatogs och torterades han innan han dömdes och deporterades till ett koncentrationsläger i Sibirien. Francesco Kovács unga ålder och att han inte tillfångatagits i samband med krig och därmed bara var misstänkt för brotten ledde till ett mildare straff. Tio års straffarbete för misstänkt antisovjetisk verksamhet.

I fånglägret stod han långt ned i rangordningen och fick sova bredvid latrinhinken som ibland vältes över honom. På dagarna fällde fångarna träd i skogen. För hand. Varje dag tvingades de sjunga kommunistiska kampsånger om Lenin och Stalin.

– Det var psykologisk tortyr. Vakterna kunde skjuta vem som helst, när som helst. Tänk dig att varje dag i nio år inte veta om i dag är din tur att bli skjuten, säger Francesco Kovács.

Lite bröd och lite soppa var den enda födan förutom den aska som Francesco Kovács ombads äta när han drabbades av dysenteri.

I lägret var fångarna avskärmade och visste ingenting om vad som hände i världen. De ryska fångarna fick brev en gång i månaden och paket en gång i kvartalet. De utländska fångarna fick aldrig brev. Ibland kom tidningen Pravda, som betyder sanning på ryska. Den tidningen eldade fångarna upp.

En dag ertappades Francesco Kovács med att olovligen urinera.

– Vakten sade att nu står vi här tills den ramlar av och du inte kan få några barn. När den var blå och dubbelt så stor fick jag stoppa in den. Men han hade fel, jag fick tre barn.

År 1953 avled Josef Stalin och de utländska fångarna i lägren frigavs. Francesco Kovács klassades turligt nog som italienare och kunde på så sätt lämna landet. I oktober 1954 kom han till Sverige och Uppsala.

I dag är Francesco Kovács 85 år gammal. Han betonar vikten av demokrati och att belysa kommunismens brott mot mänskligheten

– Mitt krig är inte över än. Det är viktigt att göra något för demokratin och värna om mänskliga rättigheter.