Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Davidsson blev årets eldsjäl

Norrtälje Idrottsgala blev en succé när Norrtälje kommuns idrottare hyllades på ett fullsatt Culinar i fredags. En av galans alla vinnare var Hans Davidsson, som fick ta emot det nyinstiftade priset Årets eldsjäl för sitt mångåriga arbete inom Rånäs 4H.

Utdelningen av Årets eldsjäl var en av många höjdpunkter under en fullspäckad kväll på Culinar. Det nyinstiftade priset, som ska gå till någon som verkat för en förening eller idrotts bästa, delades ut av den meriterade medeldistanslöparen Maria Akraka och vinnaren blev Hans Davidsson. Till stående ovationer från publiken tog Rånäs 4H-legendaren emot det ärofyllda priset.

– Fantastiskt att bli uppvaktad på det här sättet och jag är väldigt glad. Jag är också överraskad och det var först när Maria kom upp på scenen som jag anade att priset kunde vara riktat till mig, sa Hans Davidsson.

Maria Akraka, som tävlade för Rånäs 4H när det begav sig, hyllade Davidsson för hans stöttning i hennes karriär och för hans stora engagemang i friidrotten.

– Maria är en otrolig idrottskvinna och det var omtumlande att ta emot priset av just henne. Att fått vara med på hennes resa i friidrotten är bland det största jag varit med om, sa Davidsson som även nämnde Rånäs 4H:s arrangemang av friidrotts-SM år 2003 som en annan höjdpunkt.

Och det finns förstås många minnen att välja bland under hans snart 60-åriga engagemang inom friidrotten. 1956 var han med och startade Rånäs 4H och under årens lopp har han varit en mycket uppskattad ledare och kassör i klubben. Få brinner lika starkt för friidrotten som Davidsson.

– Men själva sporten har inte alltid det varit det viktigaste, utan människorna bakom. Min roll har ofta varit att vara en påhejare och försöka skapa en vinnarmentalitet, att hjälpa ungdomar att bli vinnare för livet.

– Och många utövare har jag behållit kontakten med långt efter att de slutat. För det känner jag en stor tacksamhet, sa Davidsson som fortfarande har mycket på sin agenda.

Numera är han kassör i IF Roslagens SOL och även kassör för länsförbundet Stockholms 4H-gårdar. Under galakvällen utsågs vinnare och stipendiater i en rad olika kategorier (se nästa sida). Det hölls även en minnesstund för bortgångna idrottsprofilerna Åke ”Lavarn” Andersson, Teddy Jonasson och Björn Waldegård.

Vid 23-tiden var den andra upplagan av Norrtälje Idrottsgala över och galageneralen Tomas Ackelman kunde summera en lyckad kväll.

– Från arrangörshåll är vi väldigt nöjda. Det var en härlig stämning direkt från start på galan och vi har fått bra respons från gästerna och våra prisutdelare, sa Ackelman från Mötesplats Roslagen som arrangerade galan tillsammans med Norrtelje Tidning, Roslagens sparbanks stiftelser och Norrtälje kommun.

Och galan kommer tillbaka nästa år?

– Ja, det räknar vi med.

Jens Oscarsson 0176-795 00 [email protected]