Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han visar världens oåtkomliga platser

Den världskände National Geographic-fotografen Paul Nicklen
fotar några av jordens mest avlägsna platser. Han slår ett slag för
ett lugnare, mer ansvarsfullt resande.

Pingviner som dyker, leopardsälar med vidöppet gap - och ändlösa vidder av vitt och is. Fotografen Paul Nicklen avbildar en värld som få har möjlighet att se. I åratal har han fotat bland annat Antarktis och Arktis, och skildrat djurlivet vid dessa svåråtkomliga områden.

-Alla kan inte ta sig till de här platserna så jag försöker ta platserna till folk i stället. Via National Geographic når jag kanske 40 000 med mina bilder, det är bättre än de 15 000 som turistar i Antarktis varje år, säger han.

Paul Nicklen har ett otal utmärkelser som vildmarksfotograf, och är en av dem som föreläser i National Geographics seminarier om foto. Han kommer nära djuren han fotograferar, så nära att han flera gånger riskerat livet. Men så ingår de också i en agenda han brinner för.

-Jag vill att folk ska inse att allt i polarsystemen är sammankopplat. Förlorar vi isen förlorar vi ett helt ekosystem, säger han apropå den globala uppvärmningen.

Viktigt att bry sig

Paul Nicklen är själv uppvuxen på isen, i en inuitby i Kanada. Dessutom har han ägnat åratal åt att finslipa tekniken för att fota bland isvidderna. Egentligen är han kluven till att allt fler turister vill besöka Antarktis. Reser man dit för att kunna bocka av ett äventyr tycker han att det är fel anledning.

-Men samtidigt är det bättre att folk uppskattar de här områdena än att de inte bryr sig alls, säger Paul Nicklen.

Han ser sig själv som en tolk, någon som överför forskarnas kunskaper till bilder som fler kan ta till sig. Paul Nicklen tror att människor som bor i städerna lätt blir främlingar inför naturen.

-Då är det svårt för oss att verkligen gå in för att skydda den.

Annan typ

Paul Nicklen ser också sig själv som en annan typ av resefotograf, annorlunda från dem som fotar för exempelvis Lonely Planets guider. Han vill inspirera till en helt annan sorts resande.

-Det är bättre att ha en långsammare upplevelse, där du lever med dem du besöker. Kanske kan du resa till ett ställe som ligger närmre. Kanske leva med en renskötare en månad och sedan dela dina upplevelser från det, säger han.

Till dem som inspireras att själva fota under sina resor ger han rådet att ha tålamod. Det är skillnaden mellan amatörerna och proffsen.

-Amatörerna fotar det de ser, som det är. Proffsen vet vad de vill ha och om det ser bra ut försöker de att få miljön att se bättre ut, säger han och fortsätter:

-När jag fotar till ett uppdrag tar jag över 100 000 bilder. Det är aldrig tillräckligt, du kan alltid bli bättre.