Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill att fler öppnar hemmet för flyktingar

Vägen till integration kan gå via nya kontakter. Hamed Abbasi, M-politiker i Norrtälje, önskar att fler vill stötta ensamkommande flyktingungdomar.

Annons

Hamed Abbasi kom till Sverige som 17-åring. Familjen har sitt ursprung i Afghanistan, men har bott i Iran. Nu har Hamed Abbassis föräIdrar i ett par års tid haft unga afghanska pojkar boende hemma hos sig i Norrtälje.

– Den första killen kom jag i kontakt med när vi spelade fotboll på Flygfältet. Han åt middag med oss ibland och så frågade han om han fick bo hos oss.

– Vi hade inte haft en tanke på det, men det gick bra. Vi har ju samma språk och samma vanor. Det har underlättat, säger Hamed Abbasi.

Han menar att en mer hemlik miljö är att föredra för ungdomarna framför gruppboenden. Nu bor en ny 14-åring från Afghanistan hos familjen. Samtidigt hoppas Hamed Abbasi att andra familjer i kommunen ska öppna sina hem.

– Jag uppmanar alla att ta första steget och lära sig mer om nya kulturer, säger han och poängterar att det kan vara en stor fördel för ungdomarna att snabbt kunna förbättra sina språkkunskaper i en lugnare miljö.

– De som har flytt hit har inte gjort det för att det är kul. De har flytt från krig och oroligheter.

Fadderfamiljsprojekt

Norrtälje kommun är på väg att starta ett fadderfamiljsprojet.

Målet är att flyktingungdomar och flyktingfamiljer ska matchas med svenska faddrar och familjer.

Större förståelse för andra människors kulturer och möjligheter för de nyanlända att förbättra sina kunskaper i svenska är några av målen.

På torsdag kväll hålls en informationsträff i Rödakorsgården i Norrtälje.