Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Han satt nog där uppe och tittade"

Förra året avled rallyvärldsmästaren från Rö, Björn Waldegård, vid 70 års ålder. I lördags blev han hedrad av sin moderklubb MK Rimo med tävlingen Björn Waldegårds Minne.

Annons

Björn Waldegård dog i augusti 2014 och efter hans bortgång började MK Rimo att planera en tävling för att hedra hans minne.

– Björns död kom som en chock för oss. Han gick bort en fredag och vi var i full gång med att planera en tävling som skulle köras på lördagen. Vi sade då till varandra att vi måste göra något för Björn, säger Roger Larsson som var ordförande i MK Rimo 2001-2014 och tävlingsledare för Björn Waldegårds Minne.

– Det är väldigt skönt att vi fick ihop den här tävlingen och att den kördes på de vägar Björn tränade på. Tanken är att Björn Waldegårds Minne ska köras varje år.

91 ekipage kom till start under lördagen och en av föråkarna var Björn Waldegårds son Mathias.

– Jag tycker det är en fin gest av MK Rimo att hedra pappa på det här sättet. Det är en känslosam dag för mig, jag har kört med ett leende upp till öronen, sade Mathias inför sträcka tre.

– För mig var det självklart att ställa upp. Jag har fått låna en Porsche av Jan Hagman (Rimo), samma bilmärke som pappa slog igenom i – ett perfekt sätt att hedra honom på.

Några meter bakom Mathias stod en annan Porsche parkerad under serviceuppehållet, Lasse Nyströms. Rimoföraren som var kartläsare åt Björn Waldegård i början av dennes karriär, bland annat vid segern i Rally Bore 1965.

– Jag tycker att den här tävlingen är ett väldigt bra initiativ och det är perfekt att målgången är hemma hos Björn, sade Lasse Nyström, som också var föråkare.

Från Edsbro och Almunge MK kom Stefan Andersson som agerade kartläsare åt Rimos Anders Jonsson:

– Jag är med för att Björn Waldegård var en rallylegendar. Jag har träffat honom i samband med tävlingar och han var oerhört sympatisk och trevlig. Björn ska verkligen hedras, jag tycker att det var kul att pojken hans var med och att han körde just en Porsche.

Björn Waldegårds Minne innehöll fyra sträckor på vägarna i Rö och Rimbo. Tyvärr var olyckan framme på den första sträckan då Rimoföraren Hans-Åke ”Hojjen” Stensviks bil rullade och fattade eld. Lyckligtvis hann ”Hojjen” och kartläsare Håkan Jansson ut i tid innan bilen blev övertänd. Duon fick lättare brännskador som blev omhändertagna på plats av ambulanspersonal, enligt Roger Larsson.

Han kunde bortsett från det och att sträcka två ströks på grund av problem med fotocellerna summera en lyckad dag när tävlingen gick i mål på familjen Waldegårds ägor i Rö:

– Dagen har varit väldigt trevlig och stämningen har varit god bland förarna. Vi arrangörer har lagt ned mycket tid men det har det varit värt. Jag tror Björn hade varit oerhört glad åt den här tävlingen, han satt nog där uppe och tittade på oss i dag.

Delar av den ekonomiska vinst MK Rimo gjorde i tävlingen kommer att gå till Cancerfonden i Björn Waldegårds namn.