Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han räddade livet på ryttaren

"Bland det värsta jag sett", säger Jan-Erik Hägglund som räddade kvinnan från hundattacken i söndags.
Hundar avlivade efter attack. Offret opererat.

Margareta Hägglund satt på sin altan när hon såg galopperande hästar och hörde konstiga ljud från diket. Hon ropade på sin man som gav sig iväg för att kolla vad som hade hänt.

Jan-Erik Hägglund blev vittne till gårdagens hundattack i Rekinde, väster om Edsbro.

– Vi hörde hur något gnydde från diket. Jag såg två hundar och när jag såg benen sticka upp från diket fattade jag att hundarna höll på att bita ihjäl någon, säger han till Norrtelje Tidning.

"Det värsta jag har sett"– Det var när jag såg två ben sticka ut från diket som jag fattade vad hundarna höll på att bita i. Det var det värsta jag har sett, säger Jan-Erik Hägglund om söndagens hundattack i Rekinder, väster om Edsbro.

Telefonen ringer i ett när vi träffar Jan-Erik och Margareta Hägglund på deras gård i Rekinde. Margareta Hägglund sitter vid trappen och röker.

– Janne drack kaffe i vardagsrummet och jag satte mig vid trappen för att det var så fint väder. Minuten efter såg jag tre hästar komma farande och en ryttare som ramlade av längre fram. Sedan hörde jag att någon gnydde från diket. Då ropade jag på Janne och sa att något var fel, säger Margareta Hägglund.

Motade bort hundarnaVid diket såg Jan-Erik Hägglund två hundar, av rasen Alaskan Malamute, som bet på något. När han såg två ben sticka ut insåg Jan-Erik Hägglund vad hundarna bet på. 

– De höll på att bita ihjäl henne. Jag rusade mot dem för att ge dem en chock. Jag skrek och gjorde mig stor, allt för skrämma bort hundarna från kvinnan. Hon var alldeles blodig i ansiktet och jag känd mig maktlös. Samtidigt såg jag den äldre ryttaren ligga på marken några meter bort, säger han.

"De var som besatta"Jan-Erik Hägglund försökte hålla bort hundarna, som hela tiden försökte angripa den 29-åriga kvinnan.

– Det var svårt eftersom de var två. Hundarna försökte hela tiden komma åt henne. Jag var överallt och var noga med att inte röra dem. De var som besatta och ville åt henne hela tiden, säger Jan-Erik Hägglund.

Ägaren fick in hundarna i bilenVid diket där hundattacken skedde syns fortfarande spår av hästskor. Jan-Erik Hägglund kan inte säga hur lång tid det gick innan hundägaren dök upp.

– För mig kändes det som en evighet. Men det kan ha rört sig om fem eller tre minuter. När hundägaren kom slutade hundarna. Ägaren slängde in hundarna i bilen och det var först då jag kunde se efter kvinnan, säger han. 

NacksmärtorUnder tiden polis och ambulans var på väg försökte Jan-Erik Hägglund och hundägaren se efter den 29-åriga kvinnan.

– Kvinnan var kontaktbar och klagade på nacksmärtor. Jag tänkte då att hundarna hade kommit åt halspulsådern. Det var så mycket blod och allt var uppslitet. Vi försökte lägga en presenning under henne eftersom hon låg i det blöta, men lät bli på grund av hennes nacksmärtor. Hon frågade hela tiden efter ambulansen och gav oss också numret till hennes man, säger Jan-Erik Hägglund.

Ambulanshelikopter till KarolinskaHan tror att kvinnans hjälm räddade henne från bett på huvudet. Den äldre ryttaren hade lyckats resa på sig och tog sig till diket. 

– Hon hade ont i ryggen och var rätt chockad, säger Jan-Erik Hägglund. 

När ambulans kom till platsen fördes den äldre kvinnan till Norrtälje sjukhus. Den svårt sargade kvinna flögs med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset.

Driver en kennelDen yngsta ryttaren, 12-åringen, klarade sig utan några skador. 

– Jag vet inte vad som hände inne i skogen, men jag vet att om vi inte hade varit hemma hade hundarna haft ihjäl henne. Det här är så tragiskt, både för den 28-åriga kvinnan och hundägaren. Jag har sex egna hundar och driver en kennel. Det här är ett extremt fall och inget vanligt beteende att hundar attackerar en människa på det här sättet. Jag kan inte låta bli att känna för hundägaren, säger Jan-Erik Hägglund. 

29-åringen opererades natten till måndag - Läs mer om hundattacken här