Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han lämnar Centern i protest

Turbulensen i Centerpartiet fortsätter. Robert Johansson, tidigare C-ledamot i barn- och skolnämnden, har bestämt sig för att helt lämna partiet.

Annons

Robert Johanssons missnöje riktas i första hand mot gruppledaren Berit Jansson.

– Det är inget fel på Centerns politik, men den fullföljs inte.

Alltför mycket kohandel med Kjell Jansson och Moderaterna i den styrande borgerliga majoriteten gör att Centerns politik blir otydlig, menar Robert Johansson. Han pekar på skoldiskussionerna där en fempartiöverenskommelse var klar i barn- och skolnämnden men sedan övergavs i kommunstyrelsen.

Beslutet om en skattesänkning med 20 öre har också rubbat hans förtroende för den lokala Centerledningen.

– Om Centern inte får till några beslut som ger pluspoäng befarar jag att partiets trend blir nedåtgående vid valet, säger Robert Johansson.

Trots att han först lämnat sina uppdrag och nu planerar att helt lämna partiet kommer han att fortsätta arbeta för att skolornas elever ska få en god utbildning.

– Jag vill bilda opinion och kan jobba för det i en annan form.

Turordningen på Centerns valsedel inför valet till kommunfullmäktige 2014 har just blivit klar. Både Robert Johansson och den förre kretsordföranden Håkan Stolt fanns med bland de nominerade. De två har tidigare varit öppet kritiska mot Centerledningen i kommunen.

Johansson och Stolt fick en hel del stöd i den medlemsomröstning som genomförts men har ändå valt att inte stå till förfogande.

– Jag har avböjt att kandidera. Jag tycker att jag faller för åldersstrecket, säger 71-årige Håkan Stolt.

I medlemsomröstningen fick Per Lodenius mest stöd, 763 poäng jämfört med Berit Janssons 607. Trots det kommer Berit Jansson att stå som första namn på valsedeln.

– Per Lodenius är väldigt populär, men hans primära målsättning är att bli omvald till riksdagen, säger Anders Olander, ny kretsordförande för Centerpartiet i Norrtälje kommun.

Satsningen på en plats i riksdagen har inneburit att Lodenius avböjt att toppa valsedeln i kommunvalet. Per Lodenius står på andra plats på C-listan för Stockholms län. Hos Centern i Norrtälje ställer förre kommunalrådet Bengt Ericsson, som under innevarande mandatperiod är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, upp för återval till fullmäktige.

Och Louise Branting, i dag ordförande för utbildningsnämnden, återfinns på plats elva på listan. Klimatnämndens ordförande Åsa Wärlinder är dock inte med bland de 30. Hon har i ett tidigt skede talat om att hon inte kandiderar.

Centerns valsedel

Centerpartiet i Norrtälje är klara med sin valsedel inför kommunvalet 2014.

Det här är kandidaterna: 1. Berit Jansson, Edebo, 2. Per Lodenius, Länna, 3. Karin Broström, Roslagsbro, 4. Gunnar Kjelldahl, Edsbro, 5. Anders Olander, Norrtälje, 6, Tommy Lundqvist, Rimbo, 7. Carina Jansson, Roslagsbro, 8. Bengt Ericsson, Estuna, 9. Jane Trepp, Väddö och 10. Anton Thorell, Frötuna.

I dag har partiet sju platser i fullmäktige.