Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han gör teater med djur och cirkuskonster

Thomas Roos har en åsna som motspelare i Orionteaterns nya föreställning. Hästar, hundar och eld finns också med på scenen. Men lyckan har han hittat i byn Färjan i Ununge.

Annons

Cirkus, dans och teater flätas samman till ett allkonstverk i Orionteaterns nya föreställning Venus. Där gör Thomas Roos rollen som teaterdirektören Louis du Londel.

– Det är en märklig föreställning på många sätt, säger han.

Scenrummet är en cirkusmanege, med plats för hästar, hundar, en åsna, eldkonster och dans.

Där utspelar sig två parallella berättelser med start den 6 juni 1761. Tidigt på morgonen följer den unge prinsen Gustav, som ska bli Gustav III, hur planeten Venus passerar förbi solen.

– Venuspassagen är ett enormt ögonblick, folk samlas runt det, säger Thomas Roos.

Samtidigt gör sig den unga bedragerskan Anna Ekelöf redo att fly till Norge.

– Hon är en ung kvinna som klär ut sig till man och till och med säger att hon är prinsen. Hon får folk att tro på henne, hon skapar det där tvivlet: tänk om det är sant, säger Thomas Roos.

Det kungliga hovet spelas av den danska cirkusfamiljen Berdino, som Orionteater tidigare samarbetat med i flera uppsättningen. Med på scenen finns åtta hästar, åtta hundar och en åsna, som är teaterdirektörens följeslagare.

– Åsnan är min, han finns med i den föreställning jag skapar.

– Vi har haft en önskan att få in djur och cirkus i den här världen, eller att föra in oss i deras värld, fortsätter Thomas Roos, som var en av grundarna av Orionteatern och spelat med i många av deras föreställningar.

I föreställningen medverkar också sju döva skådespelare från teckenspråkslinjen på Stockholms dramatiska högskola. Domstolsscenen, när Anna Ekelöf ställs inför rätta, framförs helt på teckenspråk.

– Vi har ingen tolk utan integrerar det i föreställningen, säger Thomas Roos, om gör den enda talrollen.

Sedan många år tillbaka är han fritidsboende i byn Färjan vid Närdingens strand.

– Det har varit lyckan, säger Thomas Roos.

– Vi hade letat lantställe ett tag. När vi kom dit tyckte vi att det var fantastiskt och slog till, fortsätter han.

Där har döttrarna haft sitt sommarparadis och där har han själv hittat avkoppling, gärna en söndag kväll när andra sommargäster åkt hem.

– Då är det bara jag och fåglarna kvar. Då kan man andas.

Dans, jonglering och eldkonster är andra ingredienser i Venus, som har premiär på lördag. Där får publiken kliva in i en värld av förvandlingar och förändringar, speglat genom Venuspassagen.

– Det handlar om detta enorma ögonblick, hur vi påverkas av universum och om hur vacker himlen är, säger Thomas Roos.

Allt går kanske inte att förklara, fortsätter han.

– Man måste inte förstå allt, det kan få finnas en längtan in i något. En känsla.