Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir Rospiggarnas tredje nyförvärv

Hallstavikslaget hämtar polsk förare från Hammarby.

Ryktet har gått ett tag. Nu är det bekräftat. Polacken Grzegorz Walasek kör för Rospiggarna i elitserien 2014.

– Jag är väldigt nöjd med den värvningen, säger Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg.

I speedwaykretsar anses Grzegorz Walasek av många vara speedwayens svar på basketens Karl Malone, som kallades The Mailman (postmannen), för att han ”always delivers”, alltid levererar.

Och det är en riktig poängmaskin Rospiggarna har skrivit kontrakt med.

Walasek kommer närmast från Hammarby, där han kört de tre senaste säsongerna.

– Walasek är ingen spektakulär förare, men en riktig poängmaskin. Han är för mig en förare som förhoppningsvis kör det där femtonde och sista heatet tillsammans med Andreas Jonsson. Han är en riktig toppförare.

Polacken fanns tidigt med i Teurnbergs planer när det stod klart att Rospiggarna åter tog klivet upp i elitserien.

– Ja, han fanns med i det första laget jag satte ihop i mitt huvud, han var en av de första jag ville ha, säger Teurnberg. Så jag uppvaktade honom direkt och det löste sig smidigt. Jag har haft stor hjälp i värvningsarbetet kring Walasek av Andreas Jonssons polske mekaniker Darek Lapa. Det gäller att ta hjälpen som finns, använda sig av kontakter.

Det är en rutinerad herre som drar på sig rospiggsvästen när elitserien 2014 drar i gång. Walasek är 37 år och har länge funnits med i toppen på snittlistorna i flera länder.

I år kom han tia i den polska högstaligans snittliga med 2,075, vilket är bättre än vad både Andreas Jonsson och Greg Hancock mäktade med.

– Jag har ett bra intryck av Walasek. Att han är så poängsäker beror bland annat på att han alltid har bra grejer att åka med, bra ordning på cyklar och motorer, säger Teurnberg.

– Han sticker som sagt inte ut på något sätt, men har bra starter och är riktigt snabb på banan.

Under Walaseks långa karriär har han i Sverige tävlat för Lejonen (i allsvenskan för länge sedan), Kaparna, Indianerna, Piraterna och så Hammarby då, de tre senaste säsongerna.

– Han har varit med så länge att till och med jag har mött honom, säger Teurnberg med ett skratt. Han körde för Lejonen då runt år 2000 om jag minns rätt.

Walasek har två säsonger som GP-förare (VM) bakom sig, 2001 och 2009, då han slutade som trettonde förare med 66 poäng inkörda. Som bäst var han det året i final i Italiens GP där han slutade fyra.

Walaseks kontrakt med Rospiggarna är på ett år.

Tre förare är klara för Rospiggarna 2014, Andreas Jonsson, Kim Nilsson och Walasek. Vad händer härnäst?– Jag har tre kontrakt ivägskickade som jag väntar tillbaka påskrivna, säger Teurnberg. Men jag vill inte säga vilka det är ännu.

Grzegorz Walasek

Smeknamn: Greg.

Ålder: 37.

Bor: Zielona Gora i Polen, i polska Rzeszow under säsongen.

Klubbar 2013 (snitt inom parentes): Hammarby, Sverige (1,943, 12:e plats i snittligan), Rzeszow, Polen (2,075, 10:a), Mseno, Tjeckien (2,235, 10:a)

Rospiggarnas trupp så här långt:

Andreas Jonsson, Kim Nilsson, Grzegorz Walasek.