Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blir ny chefredaktör på NT

Olov Carlsson blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Norrtelje Tidning. Carlsson har jobbat som journalist i närmare 30 år, varav 20 av dem med lokal- och regional journalistik. Senast kommer han från SVT.

Annons

Efter knappt fyra år som chefredaktör och ansvarig utgivare lämnar Mattias Carlson därmed uppdraget till Olov Carlsson, som tillträder tjänsten redan nästa vecka.

– Det känns jätteroligt. Mattias (Carlson, reds. anm) har gjort ett fantastiskt jobb. Jag kommer inte hit för att göra om saker bara för att göra om. Men däremot är det så att Norrtelje Tidning nu tillhör en ny ägarkonstellation. Det kommer att innebära förändringar. Det kommer att innebära att vi måste gå in i nya tekniska samarbeten som vi måste ta till oss. Och det kommer inte minst kunna bidra till goda saker för journalistiken, säger Olov Carlsson.

Olov Carlsson är 49 år. Han har en lång bakgrund som chef för nyhetsdivisionen vid SVT, han har tidigare bland annat varit redaktionschef och ansvarig utgivare för TV4 Norrbotten och tidningschef och ansvarig utgivare för Piteå-Tidningen.

Vilken är din relation till Norrtälje?

– Väldigt vag. Egentligen så är min relation snarast på personplanet. Men Norrtälje som kommun är jag inte speciellt insatt i så det måste jag lära mig.

Hur vill du föra den lokala journalistiken framåt?

– Framför allt handlar det om att just föra den framåt: att hitta sätt att både ha kunskap om läsarna och känna att man är nära läsarna. Men också att värna om den lokala journalistiken. Hela idén är att finnas här med en stark närvaro av både journalister och reportrar.

Mittmedia, Norrtelje Tidnings nya ägare, genomgår ett omställningsarbete där allt mer fokus läggs på det digitala. Varför är det viktigt?

 – Det handlar om att vi måste finnas där läsarna och de som vill konsumera nyheter vill ha oss. Det är alldeles uppenbart så att människor väljer bort papperstidningen till förmån för nya digitala medier. Förflyttningen sker nu och den går väldigt fort. Det måste man ta på allvar och verkligen fundera över vad det innebär för att kunna fortsätta bedriva en lokaljournalistisk verksamhet.

Norrtelje Tidning har en väldigt trogen prenumerantgrupp av papperstidningen. Hur ska det värnas om?

– Vi ska fortsätta göra papperstidning så länge den är lönsam och bär sig. Papperstidningen är viktig och kommer fortsätta vara viktig. Men det är ändå så att det digitala fokuset måste öka eftersom vi också kommer ha nya läsare och konsumenter som i viss mån redan lämnat papperstidningen. Vi måste hitta sättet att göra båda saker samtidigt och göra bägge sakerna fortsatt bra.

Olov Carlsson blir även chefredaktör och ansvarig utgivare för Länstidningen Södertälje. Dessutom har han ett uttalat uppdrag att se över och komma med förslag på en gemensam redaktionell organisation för Länstidningen i Södertälje, Norrtelje Tidning och Nynäshamns Posten.

Från Piteå till Norrtälje

Ålder: 49

Bor: Solna

Från: Piteå

Familj: Fru, fem barn och ett barnbarn.

Intressen: Skidåkning och resor.

Sett en speedwaymatch: Inte än.