Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han besökte alla länder på fem år

En 24-årig engelsman kan vara den yngsta personen någonsin som
har besökt världens alla internationellt erkända länder. Resan tog
honom fem år - och kostade över 1,3 miljoner.

Att resa till världens alla länder är en dröm för många. Brittiske James Asquith har uppfyllt den redan vid 24 års ålder. Han började resa som student, år 2008, och Vietnam var det första landet han besökte. Fem år senare har han en betydande samling stämplar i passet - efter att ha rest till 196 länder.

-Den längsta tid jag tillbringade någonstans var i Afrika. Jag reste landvägen från Senegal till Kongo och tillbaka upp via den östra sidan. Det var många små länder och svårigheter att korsa gränserna. Jag valde att lita på folk som ibland körde mig genom så mycket som tre länder i taget, säger James Asquith till The Telegraph.

Rekordet är dock inte godkänt av Guiness Rekordbok ännu. Antalet länder i världen beror på hur man räknar. Ett vanligt sätt är att se till FN:s medlemsstater, som är 193 till antalet. Vatikanstaten är den enda internationellt erkända stat som inte är medlem i FN. Palestina, Taiwan, Västsahara och Kosovo är ännu inte internationellt erkända, och Cooköarna och Niue har begränsad självständighet.

Vill fortsätta resa

Sammanlagt beräknar James Asquith att hans resor har kostat ungefär 1 370 000 kronor, och en del av den summan har han tjänat in genom att ta jobb på barer och hostel under resan.

-Men jag verkade alltid välja den värsta tajmingen att besöka flera av länderna. Jag åkte till Libyen tre veckor efter Gadaffi föll och till Afghanistan två veckor efter terroristernas bombningar i Mazar-i-Sharif, säger han, men berättar att han brukade försöka träffa lokalbefolkningen för att förstå mer av landet.

Och trots de fem årens resande har James Asquith fortfarande reslusten kvar. Nästa år hoppas han kunna åka till Tahiti, Antarktis och Påskön.

Den som vill ta del av den unge engelsmannens resa kan kika in hans Youtube-video om äventyret här.