Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamnplanerna får grönt ljus av politikerna

Byggstarten i Norrtälje hamn rycker allt närmare. Kommunstyrelsen säger ja till skelettplanen, den övergripande planen för områdets infrastruktur.

Skelettplanen pekar ut gator, va-ledningar, kvartersindelningar, parker och torg i Norrtäljes nya stadsdel. Efter kommunstyrelsens klartecken återstår bara att klubba planen på kommunfullmäktige den 14 april. Hamnen ska få cirka 1 500 nya bostäder men också bli en samlingsplats med bad, mötesplatser och kommersiella lokaler för Norrtäljeborna och stadens besökare, enligt kommunledningen.

Utbyggnaden, som väntas starta i höst och pågå i 10-15 år, ska ske i etapper och styras av framtida detaljplaner.

– Skelettplanen är en förutsättning för att vi ska kunna detaljplanera kvartersmarken, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Miljöpartiet reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut att godkänna skelettplanen. Partiet ser stora risker med att låsa fast hamnområdets infrastruktur i en juridiskt bindande plan.

– Vi skulle hellre se en uppdatering av den strukturplan som ligger till grund för skelettplanen. Strukturplanen anger bara riktlinjer för hamnen och gör det möjligt att jobba flexiblare med utbyggnaden, säger Mats Wedberg (MP).

Kjell Jansson håller inte med.

– Jag ser en stor fördel med att vi redan nu klargör tekniska lösningar och hur gator och va-ledningar ska dras, säger han.