Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamnledare tar sats mot framtiden

Som ung ville Victor Sjöberg bli konstnär. Nu får han chansen att forma Norrtälje hamn.
– Ett spännande och komplext uppdrag, säger han om nya jobbet som projektledare för hamnbygget.

Annons

Det har passerat ett antal decennier sedan Victor Sjöberg skrotade konstnärsdrömmarna. I dag är han ålderspensionär men jobbar som konsult inom byggnation och affärsutveckling.

Färskaste uppdragsgivaren är Norrtälje kommun som anlitar Sjöberg på deltid, 60 procent, fram till halvårsskiftet. Han ska leda kommunens största utvecklingsprojekt i modern tid, förvandlingen av Norrtälje hamn till en stadsdel med 1 300 bostäder.

– Jag bor på Vätö och har följt rapporteringen om hamnen noga. Det är viktigt att vi skapar en miljö som gör det intressant för människor att röra sig i området.

Påhugget är bara tillfälligt. Det är ingen hemlighet att kommunen söker en permanent projektledare för 10-15 år framåt i tiden.

Rekryteringsarbetet har pågått sedan sommaren 2012 och ett par lösningar har stupat på mållinjen, enligt biträdande kommundirektör Tommie Eriksson.

– Vi fortsätter sökandet men under tiden tar vi in Victor Sjöberg. Vi behöver en projektledare nu när planarbetet i hamnen tar fart på allvar, säger han.

Sjöberg är nöjd med lösningen.

– Min roll blir att samordna och åstadkomma en organisation som överlever mig. Efterträdaren ska kunna köra vidare direkt.Som projektledare vill han öka både tempot och tydligheten i projektet.

– Hamnen har diskuterats i många år och en del beslut om vad kommunen egentligen vill skapa är lite luddiga.

Vad vill du helst se i hamnen?

– Det är viktigt att göra en naturlig övergång mellan stadskärnan och det nya området, säger Victor Sjöberg.

Han vill bygga stadsdelen inifrån, från s/s Norrtelje och utåt. Men planerna på höghus där silorna står är han inte helt förtjust i.

– Tio våningar känns inte mänskligt. Vi ska behålla en skala som människor känner igen.

Men en förändring av hamnen är nödvändig tycker han.

– Alla städer måste växa. Gör vi inget riskerar området att bli risigt, säger Victor Sjöberg.

Victor Sjöberg

Ålder: 69 år.

Bor: Vätö. Uppvuxen i Karlskrona.

Familj: Hustru, två barn och många barnbarn.

Bakgrund: Byggnadsingenjör. Förvaltningschef på Svenska bostäder, vd för Uppsalahem, projektledare vid Uppsala resecentrum.

Fritid: Båtar och hemmafixande. Kör motorcykel och en gammal Porsche.