Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamnbryggan i Gräddö miljonrustas

Vägverkets betongbrygga i Gräddö hamn rustas för över en miljon kronor. Om några veckor ska reparationsarbetet vara klart.

1941 stod den första bryggan klar i Gräddö hamn. Dagens brygga är gjord i betong och har under senare år blivit hårt anfrätt av havets vågor. Vägverket har därför sedan i december hållit på med att renovera bryggan. Arbetet är omfattande.

– Den var i dåligt skick. Nu har vi tagit bort den gamla betongen genom vattenbilning, som görs genom att man spolar bort betongen med högt tryck, berättar Tobias Thil, som är platschef på E-schackt Entreprenad AB, som utför arbetet åt Vägverket.

Därefter gjuter man ny betong i ett tjockare lager.Även de yttre gummiplattorna på bryggan, så kallade fenderskydd, byts ut. Rustningen gör att bryggan kommer hålla i 50-60 år.

En del undervattensjobb återstår. Skivstöden, som bryggan står på, är anfrätta av främst havssaltet, och där håller man nu på med att gjuta nya och tjockare.

I det arbetet har man sinkats en del, då arbetet inte går att utföra om det är vågigt på sjön. Därför är Tobias Tiel glad om så få som möjligt kör med båtar utanför byggan. Rustningsarbetet ska hålla på under hela april.

– Men vi blir troligen klara någon vecka tidigare, säger Tobias Thil på E-schakt.