Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsofarligt vatten i många brunnar

Semesterboende kan få i sig hälsofarligt dricksvatten från privata brunnar.– Det har varit betydligt fler otjänliga prover under året, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören.

Under sommaren när alla fritidsboende kommer till Norrtälje har vattenbrunnarna ofta stått orörda hela våren. Då passar många på att ta prover på sitt dricksvatten.

– Det har varit betydligt fler otjänliga prover under året, säger Jessica Eisenring, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Norrtälje kommun.

Vad det beror på vet hon inte men en möjlig orsak kan vara att det är fler som tagit prover på sitt dricksvatten. Än så länge finns ingen statistik över hur många i kommunen som testat sitt vatten, men klart är att sommarboende bör hålla extra koll på vad de släcker törsten med i sommar.

Med hög värme och regn följer risken att farliga bakterier, tungmetaller och kemikalier frodas och sprids i otäta brunnar. Jessica Eisenring tipsar om vad man bör tänka på.

– Om man har en grävd brunn så ska man se till så att den håller tätt. Var uppmärksam på sprickbildningar även i området runt brunnen, så att inte ytvatten eller småkryp läcker in, menar hon.

Bergborrade brunnar förekommer mest och dessa är inte lika känsliga. Däremot bör man vara extra noga att kontrollera kvalitén på vattnet om gamla avlopp ligger i närheten av brunnen. Att testa sitt vatten är enkelt.

– Man kan beställa hem en provflaska av laboratoriet ALcontrol som man sedan lämnar in hos oss på kommunen. Provsvar ges inom några dagar, säger Jessica Eisenring.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör den som har egen borrad eller grävd brunn ta prov på sitt dricksvatten vart tredje år. Om fler än två hushåll är anslutna till samma brunn ska dricksvattnet i stället kontrolleras varje år.

Ulla och Lars-Gunnar Börjesson, har fritidshus på Rådmansö och delar tillsammans med 99 grannar på en vattenbrunn i området. De tycker det är viktigt att regelbundet testa kvalitén på dricksvattnet.

– Vi tar vattenprover varje år, det har vi gjort sedan början av 60-talet. Vattnet har varit bra här hela tiden, berättar Ulla Börjesson.

Vid en vattenkontroll skiljer man på biologiska och kemiska parametrar. Förekomsten av E-koli bakterier tyder på påverkan från avlopp, gödsel eller liknande. Koliforma bakterier kan tyda på inläckage av ytvatten men förekommer även naturligt i jord och vatten. De kemiska avser bland annat radon, bly och arsenik.

Många brunnsägare blir först oroliga om de märker någon skillnad i lukt och smak på vattnet. Men tungmetallerna går inte att upptäcka med ögat, säger Jessica Eisenring.

– Regelbundna kontroller, minst vart tredje år, är den enda garantin, menar hon.