Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsan och pengarna viktigast för de äldre

Folkviljan är demokratins grund. När folkviljan når de styrande kan man bygga allt bättre samhälle. När allmänheten märker att de styrande arbetar åt rätt håll får de stöd.

Anmäl text- och faktafel

Vid seniormässan i Societetsparken den 17 maj hade Seniornätverket en anslagstavla för att få fem-i-topp på angelägna äldrefrågor. Vi hade tolv angelägna frågor som hade vaskats fram på olika vis. Besökarna fick fem röda prickar att fästa på tavlan och prioritera som de själva ville. Det gick åt över 1100 prickar.

Tre frågor samlade så många prickar att man måste öka ytan med ytterligare utrymme på tavlan. De var i tur och ordning:

1. Norrtälje sjukhus ska vara kvar som akutsjukhus och ha öppet dygnet runt, alla dagar i veckan.

2. Pensionerna måste öka, särskilt för de med låga pensioner.

3. Det måste bli billigare att gå till tandläkare och tandhygienist.

Dessa frågor var alltså de mest angelägna.

Många prickar hade också hamnat på

• Boende på äldre da´r– jag vill att det byggs fler trygghetsbostäder.

• Sedlar och mynt – jag vill att sedlar och mynt ska finnas kvar.

• Ofrivillig ensamhet – samhället måste ge mer stöd till träffpunkter. (Om man kombinerar den frågan med: Mötesplatser – jag vill ha ”Föreningarnas hus” blir det lika prickigt som trygghetsboende.)

Efter de frågorna kom ”Trygghet på gator och torg, brott mot äldre – polisen måste få fler resurser” och ”Vård av anhöriga – anhörigvården måste förbättras”.

Mindre intressant var att kunna välja vårdcentral och att bristerna med färdtjänsten måste rättas till. Minst intressant var ”Äldre måste få tillgång till bredband och digitala tjänster – till måttligt pris”.

Vi hade turen att stå vid entrén till tälten och det var lätt att få folk att sätta prickar, betydligt lättare än att dela ut valbroschyrer.

Slutsatserna av denna enkät är tydliga: hälsan och pengarna är viktigast. Man vill kunna få vård på rimligt avstånd och man vill ha en fungerande ekonomi som pensionär.

Sedan kommer boendet och ensamheten. Det finns skäl att tänka över hur man löser detta. Självmord bland äldre är inte så ovanliga och depressioner ofta förbisedda. Sällskap och aktivitet är hälsofaktorer och ett Föreningarnas hus skulle underlätta.

Att kunna välja vårdcentral var inte så viktigt och det kan ju hänga samman med att det är mera en politikerfråga – hur ska primärvården ordnas?

Vad gäller bredband och digitalisering av hemtjänsten kombinerat med att folk helst ska bo kvar hemma så länge som möjligt så får man tänka till. Vem ska stå för fiolerna?

Pricktavlan finns att se på hemsidan www.centern.nu

Bengt Ericsson (C), samordnare i Seniornätverk 65+, Norrtälje

Kule Palmstierna (C), Seniornätverk 65+, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel