Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallstaviksbor har också rätt till trygghet

Lördag den 24 maj höll jag på med trädgårdsarbete. Jag bor i korsningen Gottstavägen-Börjevägen. Plötsligt hör jag en smäll och springer ut från tomten. En äldre herre har svimmat och ramlat handlöst. Han slog i bakhuvudet (smällen) och blödde ymnigt.

Annons

Brandstationen ligger 50 meter bort och som tur var fanns det personal där. Snabb insats av tre brandmän som hade jouren. De såg till att förbinda mannen och ge honom skugga och vatten. Tillkallades ambulans då det inte fanns någon ”hemma” i Hallstavik.

Det var brandmännen som ringde SOS och ändå tog det cirka en timme innan ambulansen kom fram. Nu är det tredje gången som jag upplever något liknande.

Första gången var när en gammal dam körde över trottoarkanten med rullatorn och bröt handleden. Hon svimmade flera gånger. Även den gången ryckte brandkåren ut. Ambulans tog över en timme.

Andra gången var när en ung pojke körde i ett hål med cykeln och gick med huvudet före i asfalten. Han var tidvis medvetslös och ej kontaktbar. Fanns ingen ambulans alls ledig. Efter 1 1/2 timme kom en helikopter.

Brandförsvaret har ett system med backup om någon station får ett större jobb. Varför kan inte ambulansen ha något liknande? Ambulanspersonalen kan inte påverka detta utan måste ibland känna sig orolig över situationen. Det är politikerna som måste initiera en förändring. Helst innan någon avlider i väntan på ambulans.

Roslagens Oberoende Parti (ROOP) kommer att driva på detta i Hallstaviksprojektet som en del i motståndet mot centralisering i kommunen. Alla i Norrtälje kommun måste ha rätt till trygghet. En eloge till brandkåren Hallstavik och personalen i ambulanssjukvården.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel