Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallstaviks lokalredaktör slutar

Gunilla Flink-Lindström, Norrtelje Tidnings lokalredaktör i Hallstavik, går i pension efter 30 år på tidningen. Tisdag den 6 maj klockan 17 låste hon redaktionsdörren för sista gången. I och med det upphörde lokalredaktionen att finnas.

Annons

Hon föddes 1950 i Gottsta, Hallstavik. Hennes far Allan Flink var pappersarbetare på bruket och fackligt aktiv i många år. Han var välkänd som ordförande i Pappers avdelning 68.

– Han var hårt engagerad fackligt, men tyvärr gick han bort alldeles för tidigt, bara 59 år gammal, säger hon.

Efter sömmerskeutbildning jobbade unga Gunilla 1969-71 hos en familj i Highgate, London.

– Det var en underbar familj och en mycket rolig tid. Jag och min svenska kompis gick en gång i veckan på klubben Blasies där bluesartisten BB King uppträdde. En hel del andra artister såg vi där, exempelvis BeeGees som senare blev ännu mer berömda än de redan var.

Tillbaka i Sverige gick hon tre år på Gripsholms folkhögskola i Mariefred för att läsa in gymnasiekompetens, följt av journalistlinjen på Kalix folkhögskola. Gunilla bodde sedan i Stockholm och frilansade för olika tidningar och tidskrifter. Hon minns reportaget hon gjorde för Aftonbladet från Tornehamns kyrkogård för rallare.

– Det var ett av mina första frilansjobb, säger hon. Tornehamn ligger vid stambanan mellan Kiruna och Narvik. Det är väldigt vackert där.

År 1981 återvände hon till barndomshemmet i Gottsta. Hon började frilansa för Norrtelje Tidning 1983 innan hon året därpå blev fast anställd. Om sin upplevelser som lokalredaktör berättar hon själv i sin krönika här intill. Hon hade ett stort bevakningsområde, från Singö i norr till Ununge i Söder och från Edsbro i väster till Väddö i öster.

– Jag skrev om allt mellan himmel och jord, säger hon, jag skrev om fotbollsmatcher och speedway.

– Jag tycker att det är synd att lokalredaktionen stängs, säger hon. Lokaljournalistiken betyder så mycket, inte minst för att kunna påverka lokalpolitiken. Exempelvis har Norrtelje Tidning bevakat frågor som byskolor jättebra. Sådant kan sådant leda till att politikerna gör en kovändning. Singö skola finns fortfarande kvar.

I övrigt lovordar hon Norrtelje Tidning.

– Det har varit en jättebra arbetsgivare!

Under hennes år på tidningen har på pappersbruket passerat åtta eller nio platschefer som hon har följt och intervjuat. Gunilla hoppas att läsarna fortsätter att tipsa tidningen om vad som händer på bygden.

– Sara Borg blir min efterträdare, även om hon sitter på Norrtäljeredaktionen.

Själv ska Gunilla ta en lång semester och ägna sig åt trädgården som är ett stort intresse.

– Men till hösten kanske det blir ett och annat freelancejobb,säger hon.

Gunilla Flink-Lindström

Aktuell: Gick i praktiken i pension i går den 6 maj som Norrtelje Tidnings lokalredaktör i Hallstavik

Slutar formellt: Den 10 juni, men hon har en del ledighet att ta ut

Roligaste reportaget: ”Svårt att säga, men ett roligt var när jag interjuade en man som pendlade mellan Hallstavik och Sibirien där han var entreprenör och avverkade skog”

Född: I september 1950

Födelseort: Gottsta, Hallstavik

Syskon: Två äldre systrar

Bostadsort: Tulka, Hallstavik

Utbildningar: Sömmerskeutbildning, gymnasieutbildning, journalistutbildning

Familj: Sambo och tre barn, födda 1981, 1983 och 1995

Senast lästa bok: ”Tiggarflickan” av Alice Munro

Idol: Bob Dylan (”Jag lyssnade mycket på honom när jag var ung”)