Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallstavikförfattarens bok fick litteraturpris av Islands president: ”Vi är överlyckliga”

Hallstavikförfattaren fick igår den isländska motsvarigheten till Augustpriset för "Monster i Knipa", ur handen på självaste presidenten på hans residens utanför Reykjavik.

Hallstavikförfattaren Kalle Güettler har tillsammans med två andra författare skrivit boken "Monster i knipa" – eller "Skrímsli i vanda" som den heter på isländska. Det är den första bilderboken någonsin att vinna det isländska barn- och ungdomslitteraturpriset.

Den ena medförfattarna, Áslaug Jónsdóttir, är även bokens illustratör. Den andra i det nordiska författarlaget är Rakel Helmsdal från Färöarna.

Priset delades ut av den isländska presidenten Guðni Jóhannesson, på hans residens Bessastaðir. Prispotten är på en miljon isländska kronor, motsvarande knappt 80 000 svenska kronor. Det var Kalle och Áslaug som tog emot priset ur presidentens hand.

Hur känns det?

– Det känns naturligtvis underbart. Det är så många kollegor och vänner som har gratulerat och vår redaktör, förläggare och agent här på Island är överlyckliga. Det är stort här på Island med direktsändning i tv och förstasidesnyhet i alla morgontidningarna. Speciellt glada är vi för att detta är den första bilderboken som vinner någonsin i litteraturprisets historia, säger Kalle Güettler.

Varför tror du att ni vann?

– Jag har ju inte fått någon översättning av juryns motivering än, men har fått intrycket att juryn uppskattar att vi utan pekpinnar tar upp mänskliga nojor, problem och konflikter på ett mångfacetterat sätt där man kan läsa den till synes enkla storyn på flera olika plan och där humorn samverkar med allvaret. Det är ju också så att böckerna har en positiv livssyn och alltid ett hoppfullt slut med försoning och framtidshopp. Inte sällan med en oväntad ”twist”. De teman som vi tar upp i böckerna har inga åldersgränser. De berör vuxna likaväl som barn. Och det är nog därför som de fungerar bra som högläsning, säger Kalle Güettler.

Dagen efter prisutdelningen besökte Kalle Güettler svenska ambassaden på Island. Även ambassadören Håkan Juholt ville ha ett exemplar av boken, menar författaren.