Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändisar får egen stjärna på Hallstaviks torg

Hallstavik kan få sin egen Walk of Fame. Ett promenadstråk på centrumtorget där lokala kändisar uppmärksammas med stjärnor i stenplattor.

Annons
Hallstaviksnätverket och dess projektledare Carita Holmberg vill uppmärksamma personer som bidragit till samhällets utveckling. Här, på centrumtorget, planeras en Walk of Fame efter idé från Hollywood.

Carita Holmberg, projektledare vid Hallstaviksnätverket, står på ortens slitna torg där trädrötter och stenplattor sticker upp. Kommunen ska bygga om torget nästa år och då vill nätverket passa på att anlägga stjärnpromenaden efter förlaga från Hollywood, där världens första och mest berömda Walk of Fame skapades 1958.

– Vi vill lyfta fram människor som gjort något för Häveröbygden, säger Carita Holmberg.

Idén att skapa en lokal variant av Walk of Fame kommer från Rose Tillberg Mattsson, lärare och konstnär som är född och uppvuxen i Hallstavik. Hon vill att ortsborna ska känna stolthet över hembygden.

– Det är viktigt att uppmärksamma personer som varit med och format samhället, säger hon.

När hon presenterade förslaget för Hallstaviksnätverket, som jobbar för att utveckla Häveröbygden, så nappade Carita Holmberg direkt.

– Vi jobbar med att stärka folks känsla för bygden och det här kändes som en klockren idé. Dessutom driver vi sedan tidigare ett projekt för att förbättra centrum, säger Holmberg.

Tanken är att stenplattorna med namn ska löpa över hela torget, från Folkets hus till sparbanken. Nätverket planerar att börja med ett tiotal stjärnor under 2016 för att därefter fylla på med något namn om året. Carita Holmberg och Rose Tillberg Mattsson har tagit kontakt med ett företag som kan leverera stenar med inskriptioner. Varje platta beräknas kosta cirka 4 000 kronor och förhoppningen är att lokala företag ska bidra med sponsorpengar. Diskussioner om aktuella namn har redan startats, men Carita Holmberg vill inte gå händelserna i förväg.

– Alla ska kunna nominera. Men ett namn som säkert bör vara med är Carl Wahren som grundade bruket och Hallstavik, säger hon.

Vilka namn som slutligen ristas in ska beslutas av en grupp med bred, lokal representation. Här är det viktigt att även ungdomar ingår, anser Tillberg Mattsson.

Blir det svårt att hitta namn till stenarna?

– Nej. Vi vill ha en blandning av både allmänt kända och lokala profiler inom vitt skilda områden som kultur, idrott och politik, säger Rose Tillberg Mattsson.

Både avlidna och nu levande personer ska kunna föreslås till stjärnpromenaden, enligt Carita Holmberg. Hon tror att Walk of Fame, förutom att stärka den lokala stoltheten, även kan locka fler besökare till Hallstavik.

– Vi planerar att ge ut en broschyr där vi berättar mer om de personer som får sina namn på torget, säger hon.

Annons