Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallstaungdomar gav politiker idéer

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Ungdomar från Hallstaviks skolor gav kommunens styrande politiker svar på tal i den tredje paneldebatten om unga i Hallstavik i Folkets hus under måndagskvällen.

Annons

Politiker från partierna i kommunfullmäktige delade estraden med elever från Carl Wahrens gymnasium och Hallsta skola som tillsammans med HIK:s Åke Uneskog och Mool heuk gil-instruktören Markus Radovanovic utgjorde den opolitiska panelen. Ungdomarna hade tillsammans med sina skolkamrater sammanställt de frågor de tycker är viktigast.

Högstadieeleverna Elin Fogelström och Lukas Messing hade många konkreta idéer med sig från Hallsta skola. De vill att Folkets hus ska användas mer till ungdomsverksamhet, till exempel till dans och teater. De vill se en gemensam satsning från skolan och biblioteket på läxhjälp eller studiekvällar. Eleverna önskar upprustade idrottsanläggningar och efterlyser även en till fritidsgård för de lite yngre som tycker att det känns otryggt när äldre ungdomar hänger utanför Gallerian när de ska gå därifrån.

Tryggheten i centrum kom upp flera gånger. Ungdomarna tycker att det känns otryggt med missbrukarna som rör sig i centrum.

– Alla vet var man kan få tag i droger, sa Kelly Frödin.

Hon och Sanna Tacacs från Carl Wahrens gymnasium var tydliga med att det viktigaste för att de ska kunna stanna på orten är billigare bostäder och jobb.

De styrande politikerna hade inga lösningar på bostadssituationen. När det gäller jobb tyckte Berit Jansson (C) att man inte kan vänta sig att alla yrkesgrupper kan få jobb i Hallstavik.

– Vi lär aldrig få en hjärnkirurg att jobba här, sa hon till barnskötareleven Sanna Tacacs.

Ann Lewerentz (M) ansåg att de unga måste bli entreprenörer eller pendla, som hon själv.

– Jag vill inte pendla. Vi vill satsa på Hallstavik. Jag trodde det var därför vi var här, sa Kelly Frödin som går vård- och omsorgsprogrammet.

Oppositionen vill införa sommarjobbsgaranti, något som Berit Jansson förkastade.

– Vi vill inte curla barn. Vi vill se starka livskraftiga barn med egen initiativförmåga, sa hon.

Några riktiga löften kunde politikerna inte ge, men Ann Lewerentz lovade att kolla med polisen och Trygg i Norrtälje kommun hur de arbetar mot drogerna. Hans Andersson (FP) lovade att kolla hur stöd till ungdomar kan bli mer tillgängligt i Hallstavik. Berit Jansson vill se hur politikerna kan hjälpa till för att få i gång läxhjälp på biblioteket.

Moderatorn Kalle Güettler påminde politikerna om vad de sagt på den förra paneldebatten i Hallstavik.

– Alla tyckte att vi borde ha ett kommundelskontor här. Vi väntar på att någon ska motionera om det och att alla röstar för det, sa han.