Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallstafabrik slukar lika mycket el som Malmö

Hallsta pappersbruk är en av landets största elslukare. Årsförbrukningen på 1,6 terawattimmar utgör 1,4 procent av Sveriges totala användning eller ungefär lika mycket som hela Malmö stad med industrier.

En annan jämförelse är att det motsvarar vad 80 000 eluppvärmda villor förbrukar per år. NT har berättat om den eltörstande produktionen i Hallstavik tidigare. Nu har Dagens Arbete tagit fram statistik för hela den svenska pappers- och massaindustrin. Det handlar om gigantiska tal.

Totalt gör industrin, närmare 60 bruk, av med cirka 20 terawattimmar (TWh) per år. Ungefär 15 TWh köps in, vilket är lika mycket som Oskarshamns kärnkraftverk med sina tre reaktorer producerar per år, skriver Dagens Arbete.

SCA i Ortviken är största elinköparen, 2,0 TWh per år. Därefter följer Hallsta pappersbruk och Stora Enso i Kvarnsveden med 1,6 TWh vardera.