Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller sjukhuset på att avvecklas?

Vi blir alltfler medborgare i Norrtälje kommun som undrar vad det är som pågår vid vårt sjukhus. Håller det Moderatstyrda landstinget och vår kommun på att förbereda en partiell avveckling eller en utförsäljning av sjukhuset? I det senare fallet blir det fråga om att skapa ”ett lönsamt objekt” för något vårdföretag att ta över.

I en nyhetsartikel i NT 12 maj får vi veta att ”Norrtälje blir kvar som akut- och närsjukhus”. Vad innebär det konkret? Jo, att man bygger ut vården på Danderyds sjukhus för 1,5 miljarder samt att vården i länet skall inriktas mot ASIH ”akutsjukvård i hemmet”. Den enda nya satsningen som görs på vårt sjukhus är ett utbyggt bårhus!

I flera artiklar i NT har vi fått veta att sjukhuset nu stegvis drar ner på verksamheten inom olika specialiteter. Den senaste nyheten rörde öron-, näs- och halskliniken. Tidigare har det framkommit att ”kirurgi och urologi skall samarbeta med Danderyds sjukhus”, vilket i klara ordalag betyder att den vården flyttas delvis till Danderyd. Då viss cancervård också håller på att flyttas ut från sjukhuset kommer det att medföra att svårt sjuka cancerpatienter tvingas till långa påfrestande resor till andra sjukhus i länet.

Men det räcker inte med detta. Vården av de Parkinsonsjuka avvecklas också och då talar vi om en mycket utsatt patientgrupp som tvingas till tunga resor till andra sjukhus. Tiohundrabolaget har också meddelat att hudmottagningen vid sjukhuset drar ner på tillgängligheten liksom vården av de mag- och tarmsjuka.

Samtidigt som politikerna satsar på en stark befolkningstillväxt i kommunen, då rustar man ner sjukvården. Kan det bli värre?

Och Moderaterna fortsätter sin ”tradition” att inte ge besked till väljarna i centrala frågor. I den ”traditionen” ingår till exempel att inte besvara kritik i denna tidning. Det är helt enkelt fråga om en maktens arrogans.

Vi kan se samma fenomen inom kommunens skolor, som nyligen rankats av SKL bland de sämre i landet och erövrar platsen 214 av 290. Där ger Bino Drummond (M) i NT den 10 april inte heller något besked om framtiden utan säger uppgivet att ”det kommer att dröja innan det vänder”. Uppenbara problem inom den barn- och ungdomspsykiatriska vården och ökningen av antalet ”barn som far illa” i kommunen talar sitt tydliga språk. Ohälsotalet i Norrtälje ligger också högst bland länets kommuner.

Att Sverige tappar i social rankning från första till sjätte plats enligt Social Progress index 2014 återspeglas alltså på kommunnivå hos oss i Norrtälje. Det krävs en politisk vilja som tar hänsyn till landets förutsättningar. Fattigdom, ohälsa och ojämlikhet kan inte lindras enbart genom ekonomisk tillväxt. Kringfartsleder, handelsplatser, företagarfrukostar och överdäckade busstationer räcker således inte för att skapa det goda samhället.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel