Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hållbar turism på Azorerna

Azorerna prisas för sin hållbara profil - och framhålls som ett
av världens bästa resmål när det kommer till ekoturism.

Annons

Den portugisiska ögruppen Azorerna i Atlanten satsar på hållbar turism. I en ny ledande undersökning av Quality Coast, som certifierar miljövänliga turistdestinationer, hamnar de portugisiska öarna i topp för första gången. Anledningarna är många: Öarna är inte särskilt bebyggda och har en rik och varierad natur. Här skyddar man naturområdena och är med i flera nätverk via Unesco. De regionala nätverken som ägnar sig åt hållbar turism växer också ständigt.

Öarna har över 60 olika vandringsleder och användandet av dem regleras noga av lokala lagar. Snorklingen och de marina resurserna är också väl kontrollerade.

Flera kriterier

Ekoturism bygger på flera olika kriterier där man särskilt satsar på att bevara de lokala ekosystemen och det lokala kulturarvet. Den bygger också på föreställningen "informerat samtycke", vilket innebär att lokalbefolkningen tar ansvar för och tycker till om hur resandet till platsen ser ut. Turismen får anpassa sig efter samhället, i stället för tvärtom. Sådana satsningar görs också på Azorerna, där man arbetar för att öka medvetenheten kring hållbar turism, bland annat genom utbildning i skolorna.

Enligt den nya rapporten från Quality Coast är hållbar turism ofta bättre utvecklad på öar än på fastlandet. Andra platser som rankas högt bland över tusen öar i rapporten är till exempel Fuerteventura och Baiona i Spanien.

-Men den viktigaste slutsatsen är att 95 procent av turistdestinationerna inte har en ordentlig plan för hållbar turism, säger Albert Salman, som lett undersökningen.

Läs mer om de ekovänliga turismdestinationerna på: www.qualitycoast.info