Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll biblioteken öppna alla dagar i veckan

Skollagen säger att i varje skola skall det finnas ett skolbibliotek, läs kapitel 2 §35 och §36 i skollagen. Ett skolbibliotek måste finnas men i min värld kan man även kombinera skolbiblioteket med ett folkbibliotek.

Anmäl text- och faktafel

Att besöka ett fast bibliotek där det finns många böcker att botanisera bland är grunden för barns och ungdomars läslust och för ett livslångt lärande, för att få ett konsekvenstänk och ett abstrakt tänk och för att klara högre studier. Man måste komma ihåg att ett skolbibliotek eller ett folkbibliotek kan aldrig ersättas av en bokbuss, en bokbuss kan bli ett komplement till, men aldrig istället för.

Vi i ROOP kan se en fördel med meröppna bibliotek framförallt i glesbygd där skol- och folkbibliotek kan samarbeta såtillvida att under skoltid är det öppet för elever att hitta sin läslust i en bokmiljö och på kvällstid kan det vara öppet för de omkringboende. Ett meröppet bibliotek i glesbygd kan bli en mötesplats där även föreningar kan samlas för styrelsemöten etcetera.

Vad är då ett meröppet bibliotek? Det är ett bibliotek som kan vara öppet alla dagar i veckan mellan, låt oss säga, 09.00 och 21.00 och där man som bibliotekskund har ett kort eller kod för att komma in. I vår värld ett fantastiskt folkbildningstillfälle.

I dag är de små biblioteken öppna cirka fem timmar i veckan, men de betalar en månadshyra. Med de nya öppettiderna så har man maximal utdelning av hyreskostnaden. Inte minst har man visat att landsbygden räknas!

Yvonne Svensson (ROOP), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel