Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälare försökte smuggla tjuvgods

Två män stoppades i Kapellskär med en lastbil full med stulna motorcyklar och datorer, tänkta att fraktas till Estland. Nu har domen fallit.

Annons

Chauffören arbetade för ett estniskt åkeri och brukade köra transporter mellan Estland och Sverige. När lastbilen stoppades i Kapellskärs hamn i slutet av november 2013 fanns även en passagerare med.

I lastbilen hittades datorer, till ett värde av närmare 300 000 kronor, stulna på sju företag i olika delar av Norge och tre motorcyklar som stulits av en mc-handlare i Upplands-Väsby tre dagar tidigare. Motorcyklarna var värda närmare 100 000 kronor styck.

Männen sa sig inte veta varifrån stöldgodset kom eller att det var stulet. Chauffören sa att han fått uppgift om adresser i Stockholm där han skulle möta personer som kom med lådor som han skulle frakta till Estland. Han frågade aldrig om innehållet och hade inte tillåtelse att öppna några kartonger för att se vad det var för gods.

Passageraren sade sig ha blivit lejd av en för honom okänd man för att transportera motorcyklarna från Stockholm till chauffören som väntade på en parkeringsplats utanför staden. Norrtälje tingsrätt anser att bägge männen måste ha förstått att det var något skumt med lasten och dömer bägge männen för häleri till vardera 10 månaders fängelse. Passageraren döms även för ett misslyckat inbrott i en cykelaffär i Sollentuna.