Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ha inte klimatångest – vi kommer att klara det

Nästan varje dag kan vi läsa om nyheter som handlar om klimatet. Arktis isar smälter. Extremt väder påverkar allt liv på jorden. Livsviktig skog skövlas och insekter försvinner. Hav som förvandlas till soptippar.

Anmäl text- och faktafel

Det här är allt mycket oroande förstås, men lika orolig är jag över den politik som förs fram av partier som många gånger försöker framstå som miljöprofilerade. Många gånger är det ren symbolpolitik som i bästa fall bedövar ett dåligt samvete, men som i värsta fall kan ha rent motsatt effekt och som inte alls leder till ett bättre klimat.

I Norrtälje kommun kan vi se hur politiken satt upp stolta mål, men som många gånger inte har varit mätbara eller som rent av saknat klimatpåverkan. Därmed har det också varit svårt att vidta konkreta åtgärder för att nå målet om att bli en fossilfri kommun.

Det här ändrar vi nu på. I det nya miljö- och klimatprogrammet som Liberalerna tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna just nu håller på att arbeta fram fokuserar vi på en pragmatisk klimatpolitik, med mätbara mål som gör skillnad, som inte bara bedövar ett dåligt samvete och som gör det lätt att göra rätt.

På riksnivå finns det skrämmande många dåliga exempel på symbolpolitik som slagit fel. Ett exempel på detta är införandet av bidrag för att köpa elcykel, som fick till effekt att många som troligen skulle köpt en vanlig miljövänlig cykel, istället valde en elcykel med miljöfarliga batterier och energikrävande uppladdning.

Ett annat exempel är flygskatten, som tas ut per passagerare och inte efter miljöbelastningen. Det ger inga incitament till att göra någon miljöomställning, eftersom ett flygplan som drivs helt fossilfritt beskattas på samma sätt som ett flygplan som helt drivs på fossil energi. Än värre. Ett fullsatt miljövänligt flygplan betalar rent av mer skatt än ett halvtomt flygplan som drivs på fossil energi.

De stora stegen för att minska utsläppen från vägtrafiken tar vi inte heller genom att höja skatter så mycket att det blir omöjligt att leva i de glesbefolkade delarna av Sverige. Politik som slår hårdast mot dem utanför storstäderna, som har minst ekonomiska marginaler och som är mest beroende av att ta bilen mellan jobbet, förskolan och mataffären, är tondöv.

Norrtälje kommun, Sverige och världen skulle må bättre av mindre symbolpolitik och politik som drivs utan särintressen. Vi kan fortfarande nå klimatmålen, men det gör vi genom en pragmatisk klimatpolitik med mätbara mål som gör skillnad. Precis som vi nu gör i Norrtälje kommun. Till de med klimatångest vill jag framföra detta budskap: vi klarar det!

Robert Beronius (L). kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel