Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasiearbeten synas på Roden

För att få en gymnasieexamen måste alla elever genomföra ett godkänt gymnasiearbete. Skolinspektionen ska granska arbetet i Rodengymnasiet.

Annons

Mellan den 12-13 april kommer Skolinspektionen granska hur planering och handledning av gymnasiearbetena går till för eleverna på Ekonomiprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. Gymnasiearbetet infördes när den nya gymnasieskolan, Gy2011, trädde i kraft. De som går ut trean i år är det första eleverna som får genomföra ett gymnasiearbete.

– Varje program har ett examensmål. Gymnasiearbetet är ett slags kvitto på att eleverna på de här programmen är förberedda för högskolan, säger Ingrid Essegård, utredare på Skolinspektionen och en av dem som ska granska Rodengymnasiet.

Det är elva skolor i landet vars gymnasiearbeten ska granskas i den här omgången. Ingrid Essegård kommer att prata med rektor, lärare och elever.

– Vi vill se hur de tolkat uppgiften, säger hon.

Tanken med arbetet är eleverna självständigt ska arbeta utifrån de kunskaper de fått med sig under de tre åren.

– Det blir ett sätt att se att de bland annat tillgodogjort sig förmågan att tänka källkritiskt och söka information.

Skolinspektionen kommer också senare att granska 400 elevrapporter.