Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustaf Svenungsson: Vikten av bildning och utbildning

I lördagens tidning (27/7) skrev Karin Bergkvist om hur tjejer presterar mycket bättre än pojkar i skolans värld. Tjejer får bättre betyg och studerar vidare i större omfattning än pojkar, och det finns få, om inga, indikationer på att det är en trend som kommer förändras till att bli mer jämställd.

Utbildning är en långsiktig investering. Ens betyg och kunskaper från grundskolan, gymnasiet och högre utbildning påverkar ens möjligheter under en lång tid framöver. Det tar också lång tid att vända en negativ utveckling i skolan. Ett exempel på det är de fallande resultaten i den internationella jämförelsen PISA, som mäter 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

Trots att vi redan 2003, då den första PISA-mätningen med fallande resultat kom, blev uppmärksammade på problemet var det alltså först 2015 som den negativa utvecklingen i skolan vändes.

Mellan åren 2000 och 2012 var Sveriges resultatförsämring störst bland alla deltagande länder. 2015 hade vi förbättrat oss, och låg på samma nivåer som 2009. Trots att vi redan 2003, då den första PISA-mätningen med fallande resultat kom, blev uppmärksammade på problemet var det alltså först 2015 som den negativa utvecklingen i skolan vändes.

Även i PISA-mätningen syns skillnaden mellan tjejer och pojkar. Tjejer presterar mycket bättre i läsförståelse, medan det är hyfsat jämnt vad gäller matematik och naturvetenskap. Däremot är resultatspridningen större bland pojkar, med en högre andel lågpresterande.

Hur denna skeva utbildningstrend kommer påverka samhället i framtiden är svårt att sia om, däremot är det tydligt att en examen är en god investering för den som vill göra karriär. En blick ner mot kontinenten visar snabbt detta, då flera av Europas mäktigaste människor är väldigt välutbildade kvinnor.

Den nyligen valda ordföranden för EU-kommissionen Urusla von der Leyen har en doktorsgrad i medicin från Hannovers medicinska högskola. Tysklands förbundskansler Angela Merkel är doktor i kvantkemi och det tyska kristdemokratiska partiets CDU:s ledare Annegret Kramp-Karrenbauer har en masterexamen i statsvetenskap. Ett annat exempel kommer från Sverige och vår finansminister Magdalena Andersson, som under fyra år på nittiotalet doktorerade i nationalekonomi.

De har visat att man med hårt slit, lite jävlar anamma och ett hårt pannben kan komma långt.

Det är dock inte bara den kvinnliga slagsidan i utbildningsväsendet som talar för att kvinnor kommer besitta allt fler viktiga poster i framtiden. De tidigare uppräknade kvinnorna och andra, som Hillary Clinton, Theresa May och Annie Lööf, utgör alla förebilder för andra kvinnor och unga tjejer. De har visat att man med hårt slit, lite jävlar anamma och ett hårt pannben kan komma långt. Det sänder en viktig signal till unga; kämpar man för sin sak och skaffar en bra utbildning kan man gå långt.

Det är inte bara inom politiken som en god utbildning är av vikt, utan även i näringslivet. En nyligen gjord undersökning av Novus visade nämligen att svenska börs-vd:ar läser oftare än svensken i genomsnitt, värderar bildning högt och ser det som en eftertraktad kompetens hos sina anställda.

Erik Wikberg, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, som beställt studien, kommenterade den med följande ord om utbildning och bildning:

"Skönlitteratur ger en fördjupad inblick i andra människors livsvillkor, något som är blir särskilt viktigt för personer med mycket makt och inflytande över andra människor."

En mellan könen allt för snedfördelad fördelning av utbildningsplatser är av många skäl såklart inte av godo. Även pojkar måste förstå att det är viktigt med goda betyg, utbildning och högre utbildning. Annars riskerar vi att få ett samhälle där klyftorna mellan könen växer, denna gång till pojkarnas nackdel.