Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustaf Svenungsson: Det svenska häkteshaveriet

Superstjärnan A$AP Rockys Sverigevistelse har gett media fullt upp under sommaren, till glädje för redaktörer som kunnat fylla tidningar med smaskiga artiklar om påstod vidrig mat i svenska häkten och Trumps nyvunna intresse för Sveriges rättssystem.

Den amerikanske rapparen Rakim Mayers, mer känd som A$AP Rocky, blev efter sin spelning i Stockholm den andra juli anhållen och sedan häktad, misstänkt för grov misshandel (nu misshandel).

Upprinnelsen till den misstänka misshandeln är en läckt film som visar hur A$AP och personer ur han sällskap till synes kastar och sparkar på två killar. Dessa killar har under en längre tid trakasserat A$AP och hans vänner, tafsat på kvinnor i närheten och utdelat slag mot personer ur rapstjärnas entourage. Stjärnan med följe uppvisar en större dos tålamod gentemot de två killarna än vad många andra antagligen klarat, men till slut rinner det över.

A$APs tid i svenskt häkte förlängdes i fredags tills i alla fall den 25 juli, då kammaråklagare Daniel Suneson behövde mer tid för att avgöra om av han ska väcka åtal mot A$AP eller inte. Som konsekvens av häktningen har A$AP ställt in hela sin Europaturné, vilket för honom lär resulterar i mångmiljonförlust (men antagligen även material för en rad nya låtar). Häktningen, som har blivit en världsnyhet, har fått så pass bisarra politiska följder att Trump ringt Löfven för att erbjuda sig att personligen betala borgen för A$AP.

Det är dock inte Trumps okunskap om frånvaron av borgensystem i Sverige som borde vara den politiska följden av häktningen. I stället för att fokusera på hur lite amerikanska kändisar kan om det svenska rättsväsendet borde strålkastarna riktas mot Sveriges hårda häktesregler.

Det innebär inga kontakter med omvärlden, att 23 av 24 timmar tillbringas i en cell om sju kvadratmeter och övrig tid själv i en utomhusbur

I Sverige häktas, inkluderat minderåriga, två av tre personer med restriktioner. Det innebär inga kontakter med omvärlden, att 23 av 24 timmar tillbringas i en cell om sju kvadratmeter och övrig tid själv i en utomhusbur. Det finns ingen bortre tidsgräns för hur länge människor får hållas under dessa villkor, villkor som under 25 år väckt omvärldens kritik och av både FN och Europarådet jämförts med tortyr. SVT har tidigare rapporterat att det sker så mycket som ett självmordsförsök i veckan på svenska häkten.

Även om det vid häktningar görs en proportionalitetsprövning är det svårt att se att A$AP vid ett friande kommer få skadestånd för all ekonomisk skada han lidit av häktningen. Vid långa häktningstider (över sex månader) är ersättningen om den drabbade frikänns knappa 10 000 kr i månaden.

Regeringen har tidigare uppmärksammat den hårda kritiken mot Sveriges inhumana häktesregler och tillsatte i juli 2015 en utredning i syfte att begränsa häktestiderna och isoleringen. Utredningen föreslog bland annat att häktningstiden ska tidsbegränsas till sex månader (tre månader om den häktade är under 18 år) innan åtal måste väcks, med undantag om det finns synnerliga skäl, att användandet av restriktioner ska bli mer restriktivt och att de alternativa arrestformerna hemarrest och områdesarrest införs.

Sedan utredaren lagman Inger Söderholm presenterade sitt förslag i augusti 2016 har dock inte så mycket skett. Det är nu hög tid att regeringen agerar och lägger fram ett lagförslag om förbättrade häktesvillkor, så att Sverige i framtiden inte längre blir kritiserade för att ha inhumana häktesvillkor, varken av FN eller av superstjärnor på turné.