Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustaf eller Gustav?

Gustaf II Adolfs park. Så heter den nya parken i Norrtälje. Men hur stavas egentligen den store kungens namn i dag?

Enligt Leif Nilsson, språkvetare och namnvårdskonsulent vid namnarkivet i Uppsala, finns det en grundprincip när det gäller stavningen av kungligheter och andra historiska personer.

Principen innebär att stavningen av kungarnas namn går över till stavningen som gäller i svenska almanackan efter att de avlidit.

Hört av sig innan

När Norrtälje kommun valt att stava Gustav med ett f menar Nilsson att de inte har följt praxis.

– Det finns inget som är rätt eller fel när det gäller stavningen av den nya parken, men genom årens lopp har man alltid ändrat stavningen av kungar efter att de dött. Kommunen kunde ju ha hört av sig och frågat om principen innan de döpte parken, säger Nilsson.

Norrtäljehistorikern Lennart Jansson håller med om att det inte finns något rätt eller fel i stavningen av parken, men att man i resten av Sverige brukar stava parker, statyer och kyrkor som är döpta efter kungen med ett v i stället för ett f.

– Det är lite dumt att de stavat med ett f, eftersom att det bryter gängse sätt att stava avlidna konungars namn, säger Jansson.

Han fortsätter:

– Dessutom är det ett omöjligt namn på parken. För att namnet ska fungera språkligt och för att man ska få en rytm i det hela skulle parken bara heta Gustav Adolfs park. Annars måste man skriva ut hela namnet, det vill säga Konungen Gustav II Adolfs park, men det skulle bli alldeles för långt.

– Det finns ju en väg i Norrtälje som heter Gustaf Adolfs väg och som stavas med f, säger Sabina von Greyerz, pressansvarig på Norrtälje kommun.

Bakom beslutet om namnet på parken står bygg– och miljönämnden. Mats Hultin, ordförande i bygg– och miljönämnden, kan inte svara på varför de valde just den stavningen av namnet.

– Det är ett beslut som det inte finns någon speciell tanke bakom.

Efter att beslutet redan var fattat i nämnden kontrollerade näringslivschef Dan Löfgren stavningen med Språkrådet för att se om det borde omprövas. Men eftersom det inte finns någon direkt regel för stavningen, utan bara praxis, stod beslutet fast.