Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunilla slutar efter 38 år i polisens tjänst

Att vara assistent på en liten polisstation är annorlunda än att vara på en stor station. Det vet Gunilla Krafft som jobbat hos Hallstavikspolisen i 38 år.

Annons

– Här är man involverad i polisens inre arbete. Det har alltid varit spännande, säger Gunilla, som nu går i pension. Samtidigt dras hennes tjänst från polisstationen i Hallstavik, in.

I mitten på 70 gick flyttlasset från Uppsala till Hallstavik. Gunillas make Dag fick jobb som musiklärare på orten. Hon lämnade sitt jobb på kassa- och redovisningsavdelningen på universitetet i Uppsala. Vad skulle hon jobba med i Hallstavik?

– Arbetsförmedlingen erbjöd mig jobb på ett verkstadsföretag, först skulle jag få gå en svetsarkurs, men det var inte riktigt min grej, säger Gunilla och skrattar.

Hösten -75 började hon arbeta hos polisen i Hallstavik. Genom åren har sex polischefer passerat. Långt in på 90-talet var det tre poliser på stationen, plus Gunilla. 1995 kom närpolisreformen och stationen fick mer resurser.

– Vi fick sju polistjänster och det blev ett riktigt lyft, minns Gunilla Krafft. Mycket har hänt. I början använde personalen kalkerpapper, skrivmaskin och stenciler.

– Man fick bläddra och leta, det tog mycket tid. Sen kom datoriseringen, det första som datoriserades var beslagshanteringen, därefter allt annat. Vårt arbete blev betydligt effektivare, förklarar Gunilla Krafft.

Hennes arbete har bestått i att serva allmänheten, ta emot anmälningar om brott, förluster av saker och ansvar för hittegodsavdelningen. Till oktober 2005 också ansvar för passansökningar. Tidigare tog hon hand om vapenutredningar och andra tillstånd enligt ordningslagen.

– Mycket av mitt arbete går ut på att stötta polisen inåt.

Vid jobb hos polisen på en liten ort är man som spindeln och får insyn. Gunilla Krafft har varit med då orten drabbats av dödsskjutningar och flera bankrån och affärsrån.

– Och det har hänt att människor jag haft en nära relation till kommit hit och blivit förhörda. Rykten och osanningar dyker lätt upp i ett litet samhälle när någonting händer, säger Gunilla Krafft. Då måste man ha ett strikt professionell förhållningsätt, menar hon.

Säkerheten kring stationen har ökat kraftigt genom åren. Idag är hela stationen larmad och Gunilla Krafft får aldrig vara ensam i sitt arbete.

– Förr var det helt ok att jobba ensam, säger hon. Blickar hon tillbaka tycker hon att det var mer fylla, misshandel och små brott förr. Endast en gång har utsatts för våld och hotfullhet i sitt arbete.

– En aggressiv man körde in en kvast i glasrutan i receptionen, men händelsen avvärjdes snabbt och ingen kom till skada, säger hon.

Nu går hon i pension och senare i år även maken. Och jobbet kommer hon att sakna.

Gunilla Krafft

Ålder: Fyller 65 år i mars

Yrke: Civil polis som går i pension efter 38 år hos polisen i Hallstavik. Har jobbat under sex polischefer i Hallstavik varav en kvinnlig, Jeanette Durefors

Familj: Maken Dag, f.d musiklärare och rektor för Norrtälje kommunala musikskola. Numera tjänsteman i organisationen SMoK Sveriges Musik Kulturskoleråd, tre barn, två söner och en dotter och fyra barnbarn

Färdmedel till arbetet: Alltid cykel, i undantagsfall bil

Intressen. Gymnastik hos Friskis och Svettis, medlem i Hallstaviks Kammarkör, gillar dans och musik

Framtidsplaner: Har köpt växthus, ska rusta huset och ut och resa med maken