Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunilla Linn Persson om nya boken

Hon har flyttat från Norrtälje och Roslagen, men återvänder till en ö i havet i sin nya roman. – Jag kände att jag behövde ta farväl av skärgården, säger författaren Gunilla Linn Persson.

Året är 1914. En grupp ungdomar lämnar ön Tasslan för att vandra över isen till hemön Hustrun. De kommer aldrig fram. I stället går de vilse i snöstormen och fryser ihjäl. Scenen, som är hämtad från Gunilla Linn Perssons nya roman Hemåt över isen, har stora likheter med olyckan 1888, då sju ungdomar frös ihjäl på väg från Sundskär till Vidinge.

– Jag tror att Vidingeolyckan finns i bakhuvudet på alla som bor på öarna i skärgåden, att något så fruktansvärt kan hända, säger Gunilla Linn Persson, som bodde på ön Norröra i sju år.

I romanen väver hon in den tragiska olyckan med berättelsen om Ellinor Ingman, en medelålders kvinna som bor på ön Tasslan långt ute i havsbandet. Hon kör sjötaxi, vandrar vid stränderna och tar hand om sin gamle far. På ön har olyckan satt djupa spår. Familjerna som drabbades lever med minnen, sorg, skuld och fejder som aldrig tar slut.

– Om det är något tema som är viktigt i boken är det att man tappade tron på Gud efter olyckan. Utan en tro blir det bara en massa trätor kvar, säger Gunilla Linn Persson.

I romanen inträffar olyckan på isen 1914, samma år som första världskriget bröt ut.

– Det finns ett skäl till att jag valde det. Jag tror att första världskriget också gjorde att många tappade tron.

Hemåt över havet är också en finstämd kärlekshistoria. En dag återvänder Herrman, han som var Ellinors ungdomskärlek, till Hustrun, efter många år i kanadensiska Labrador. Det blir ett möte som är både sökande och alldeles självklart, med den gemensamma historia som binder ihop Herrman och Ellinor.

– Det var roligt att få skriva om kärlek mellan människor som fyllt 50 år, annars handlar kärlek så ofta om ungdomar, säger Gunilla Linn Persson.

Hon lever själv med en man som hon återsåg efter många år.

– Jag har egen erfarenhet av att träffa någon som man nästan glömt bort. Det lustiga är ju att tiden på ett sätt har stått stilla, det där är något som jag ville jag skildra.

Gunilla Linn Persson har skrivit romaner, barnböcker, tv-serier och dramatik. Tillsammans med Lars Bill Lundholm skapade hon också den omtyckta tv-serien Skärgårdsdoktorn. För snart två år sedan lämnade hon Norrtälje och Roslagen och flyttade till en gård i Västergötland.

– Jag trivs jättebra, jag är väldigt glad över att leva här, säger hon.

Hemåt över isen är också en hyllning till vardagen och omsorgen om de små detaljerna. En blomma i ett spetsglas. Vällagad mat. Hemkokt sylt.

– Ja, jag har själv levt det livet, lagat mat från grunden. Det är ju i vardagen man lever, säger Gunilla Linn Persson.

Hon ser den nya romanen som ett avsked till skärgården.

– Den är verkligen ett farväl, skärgården har betytt väldigt mycket för mig, säger hon.

Det har tagit tid att skriva Hemåt över isen.

– Jag har jobbat väldigt länge med den, skrivit om, fixat och donat.

Men hon är inte färdig med havet. I nästa roman, Jakten efter vind, går hon till sjöss.

– Den utspelar sig ombord på en klippare, havets snabbaste skepp, under sent 1800-tal.