Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grudd: "Pär Mårts borde ringa Eddie Läck"

Norrtäljemålvakten till VM om Vancouver missar slutspel, tycker  NT-sportens Jonathan Grudd. Vancouverlegendar håller med.

Annons

Eddie Läck forsätter att gå från klarhet till klarhet under sin första säsong i NHL.

Natten till torsdagen höll Norrtäljemålvakten nollan för fjärde gången den här säsongen när Vancouver slog Nashville med 2–0.

Ett facit som gör honom bäst bland NHL:s rookiemålvakter (nykomlingar i ligan) den här säsongen.

Och bara fyra NHL-målvakter har hållit fler nollor än Läck.

Han är även bäst bland rookiemålvakter vad det gäller insläppta mål och räddningsprocent per match.

Läcks statistik är imponerande med tanke på att han just är nykomling i ligan och fick förra säsongen förstörd av en höftskada.

Dessutom är Vancouver den här säsongen inte det topplag man varit de senaste åren.

Något också Vancouvers vice chefsscout Thomas Gradin, tidigare spelare i bland annat AIK och Vancouver, säger till NT-sporten:

– Det är otroligt egentligen. Eddies statistik är lätt att ha när man spelar i ett bra lag där man får 15-20 skott per match. Men vi ligger mer i botten än i toppen, så med tanke på det är Eddies insats ännu starkare.

Gradin är även imponerad av Läck som person:

– Han är en jäkligt trevlig och humoristisk kille. Han är rolig och har alltid en kommentar. Förutom hans tekniska detaljer i spelet, vilket man har om man är på NHL-nivå, skulle jag säga att det bästa hos Eddie är hans personlighet.

Läcks spel har varit så pass bra att Vancouver trejdade bort förstemålvakten Roberto Luongo till Florida när övergångsfönstret stängde tidigare i mars.

Visserligen hade det bytet kanske mer ekonomiska syften än sportsliga med tanke på att Luongo hade ett dyrt och långt kontrakt.

Men att Vancouver inte ersatte Luongo med en etablerad målvakt (man fick förre Brynäsmålvakten Jacob Markström i utbyte) visar att Läck har hela organisationens stöd just nu.

Man ska också ha i åtanke att Vancouver riskerar att missa slutspel för första gången sedan 2008.

– Innan Luongo-trejden blev klar så spelade Eddie i utomhusmatchen mot Ottawa. Är man en veteran i ligan som Luongo, så är det någon match man vill spela, så är det utomhusmatchen inför 54 000 åskådare. Att Eddie fick spela visar att Canucks har förtroende för honom, säger Gradin.

– De skriver i de kanadensiska tidningarna att man kastar Eddie Läck åt vargarna, och att det är ojuste att sätta honom i den här situationen. Vancouver måste vinna matcherna nu, det är inte en lätt sits för en målvakt, definitivt inte för en målvakt som Eddie utan erfarenhet.

Skulle Vancouver missa Stanley Cup (NHL-slutspelet) borde Läck vara högaktuell för VM i Vitryssland i maj. Konkurrens finns av bland andra Buffalos Jhonas Enroth, som förvisso är skadad för tillfället och riskerar missa VM, och Viktor Fasth i Edmonton.

Buffalo har redan missat slutspel vilket också Edmonton med all sannolikhet gör. Även Jonas Gustavsson i Detroit kan bli aktuell om svensklaget missar slutspel.

Men för mig är Läck (just nu) hetast av de fyra även om han har minst erfarenhet. Enroth är skadad och både Fasth och Gustavsson har varit skadade den här säsongen.

Dessutom känns de svenska målvakterna som spelar i Europa klart sämre än NHL-målvakterna.

Förvisso bör man ha i åtanke att Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts ofta satsar sina kort på spelare han känner väl. Vilket Enroth, Fasth och Gustavsson alla är. Både Enroth och Gustavsson var med i Sotji-OS och Fasth var Mårts förstemålvakt i VM 2011 och 2012.

– Jag skulle vara förvånad om man inte tar med en kille med sådant självförtroende som Eddie har. Han förtjänar definitivt en chans. Oavsett om det blir slutspel eller inte för Vancouver, så kan man inte skylla på Eddie. Han har hamnat i situationen på grund av att Luongo är borta. Så om ”Pelle” Mårts inte tittar på Eddie vore det konstigt. Det är svårt att vinna VM två år i rad, det behövs lite nytt blod och Eddie kan vara den jokern, säger Gradin.

Så lyft luren Mårts, om Vancouver missar Stanley Cup, och knappa in Läcks nummer. Han kommer inte att göra dig besviken.