Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grovt vilseledande om Malin Björk

I en ledare ansluter sig Reidar Carlsson till drevet mot Malin Björk (V). Texten, som bygger på overifierade rykten i andra medier, syftar till att misstänkliggöra Malin Björk och Vänsterpartiet. Om Reidar Carlsson först tagit reda på fakta, så hade han inte, på det sätt som han nu gör, riskerat sin egen trovärdighet.

Så här är det.

Anmäl text- och faktafel

Alla EU-ledamöter får dagtraktamente oavsett var de bor – även de som bor i Bryssel. För alla 751 ledamöterna gäller samma regler. Dessa regler har Malin Björk följt till punkt och pricka. Närvaron i parlamentet bestämmer traktamentets storlek.

För de ledamöter som bor i det land som de representerar är traktamentet avsett att täcka kostnaderna i Bryssel. Även de ledamöter som bor i Bryssel är berättigade att uppbära traktamente. Ingen ledamot är skyldig att redovisa hur de använder sina traktamenten. Man kan, om man vill, stoppa dem i sin egen ficka.

Malin Björk har valt att inte göra så. Hon har använt sina traktamenten för att bekosta de resor till Sverige, som ingår i hennes politiska uppdrag. De pengar som inte gått åt till resorna till Sverige betalar hon tillbaka – inte för att hon begått något fel, utan för att hon själv vill det. Detta trots att hon, precis som alla andra europaparlamentariker, har rätt att behålla dem.

Reidar Carlsson ondgör sig över att Malin Björk inte sparat några kvitton. Det behöver hon inte göra, då traktamentena är avsedda för hennes personliga utgifter. Men vi vet faktiskt inte, om hon har sparat några kvitton. Förmodligen har hon gjort det för att kunna beräkna den frivilliga återbetalningen.

Malin Björk bor i Bryssel sedan tjugo år. Hon flyttade alltså dit långt innan hon blev vald att representera Vänsterpartiet i Europaparlamentet. Enligt Folkbokföringslagens 7 § ska en person anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon regelmässigt tillbringar sin dygnsvila. Malin Björk måste alltså, för att inte bryta mot denna lag, fortsatt vara skriven i Bryssel. Samtidigt måste hon för att kunna fullgöra sitt uppdrag vistas en stor del av året i Sverige. Reidar Carlsson menar att denna vistelse ska finansieras med det kontorsbidrag, som varje europaparlamentariker erhåller. Inget kunde vara mer fel. Kontorsbidraget är, som framgår av namnet, avsett att användas för den administration, som ledamoten behöver på plats i Bryssel.

Ledamöterna i Europaparlamentet blir, med en månadslön på 92 000 kronor, vare sig de vill det eller inte, en del av etablissemanget. För att undvika detta lämnar Malin Björk en stor del av sin lön till partiet. Detta är inte slöseri med skattebetalarnas pengar. Det är sina egna pengar hon avstår. Samtliga förtroendevalda vänsterpartister gör så – även Jonas Sjöstedt. Det här handlar om att leva som man lär. Vänsterpartiet kämpar för ett rättvist och solidariskt samhälle – ett samhälle utan stora klassklyftor. I analogi med detta anser partiet att man, för att kunna representera sina väljare, ska leva som dessa.

Malin Björk har som enda svensk europaparlamentariker öppet redovisat sin ekonomi – vilka pengar hon erhållit och hur hon har använt dem. Utan denna öppenhet från hennes sida hade SVT inte kunnat göra sitt ”scoop”. Malin Björk har inte begått något fel. Hon har använt pengar, avsedda att täcka personliga utgifter, till sådant som har med hennes uppdrag att göra och till och med betalat tillbaka det som blivit över. Det vore bättre om media granskade de parlamentariker, som inte vill redovisa sina ersättningar och hur dessa används.

Reidar Carlssons ledare är grovt vilseledande och kan därigenom bidra till att förvärra ett av vår tids stora problem – det minskande förtroendet för våra politiker. Dessbättre verkar väljarna denna gång ha genomskådat mediernas falsarier. I Sifos senaste mätning inför EU-valet, som gjordes den 10 till 15 maj, ökade Vänsterpartiet med 2,1 procentenheter.

Stefan Grath (V)

Britt-Mari Bardon (V)

Ola Nordstrand (V)

Anna Söderblom (V)

Roger Reinhold (V)

Viktoria Rinkous (V)

Anette Holgersson (V)

Ghazale Karami (V)

styrelsen för Vänsterpartiet Norrtälje

NT kommenterar:

Om man jobbar där man bor har man inte rätt till traktamente. Malin Björk bor i Bryssel. Då borde hon inte ha rätt att ta ut traktamente när hon befinner sig där.

EU:s regler verkar dock inte bry sig om att det faktiskt finns ledamöter som bor i Bryssel, och därför kan även ledamöter som bor där få traktamente när de är på hemorten. Det här tycks även Malin Björk ha insett, eftersom hon inte tagit ut traktamente för alla dagar, utom bara för några.

Ibland har hon dock tagit ut traktamente trots att hon har befunnit sig i Bryssel. Dessa pengar har hon bland annat använt till att betala resor och boende i Sverige. Formellt sett tycks hon inte ha brutit mot några regler. Men det är ändå tveksamt agerat att ta ut traktamente trots att man befinner sig på hemorten, bara för att få mer pengar över att använda till andra saker. Och det hjälper inte, tycker jag, att dessa extrapengar används för partiet.

EU-parlamentariker har ett ”kontorsbidrag” för att täcka kostnader för till exempel datorer och mötesarrangemang. Men de kan också, mot kvitto, få ersättning för sina resor till möten i såväl hemlandet som inom och utanför EU. Det rimliga vore väl då att Malin Björk gjorde på det sättet för att bekosta sina resor, istället för att ta ut ett traktamente när hon befinner sig på hemorten.

Huvudpoängen i min ledare var dock inte Malin Björks traktamente, utan Jonas Sjöstedts försvar för hennes agerande: att det var helt okej eftersom det inte var hon som vann ekonomiskt på det, utan partiet. Det kommenterar över huvud taget inte Norrtäljes vänsterpartister, vilket jag tycker är intressant.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel