Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gröna sköna Kerala

Nästan lika lättrest som Goa och tio gånger grönare. Kerala är
den indiska delstaten där du kan du hyra en privat husbåt med egen
kock, bo hemma hos en familj, upptäcka undangömda stränder och
njuta av stark, kokosrik mat.

God's own country - så kallar keralanerna lite kaxigt men inte helt obefogat sin vackra delstat. Under monsunsäsongen är det så blött i Kerala att den som inte redan bor där undviker att komma dit, men konsekvensen av det ihärdiga regnandet är ett grönskande paradis under resten av året.

Avslappnat kaos

Eller ja, det är ju fortfarande Indien, med allt vad det innebär av människomyller, kaos, sopor, galen trafik och matos. För den välorganiserade resenären kan det vara frustrerande att saker sällan eller aldrig blir som man tänkt sig, men det är ett kaos som innehåller många vänliga ansikten och ett avslappnat sätt att leva. Och det är faktiskt så att Kerala är en av de indiska delstater som har bäst levnadsstandard - läskunnigheten är hundra procent, sjukvården håller hög klass, få spädbarn dör och människorna är friska och lever länge.

Lagom mycket stad

Delstatens huvudstad går numera officiellt under tungvrickarnamnet Thiruvananthapuram, men som turist är det okej att säga Trivandrum, som det hette tidigare. Det är en tvåmiljonersstad som ger en lagom inblick i indiskt stadsliv utan att ta musten ur en helt. Kochi längre norrut är också värd ett besök, mycket på grund av sitt portugisiska påbrå. Stränder finns det gott om i Kerala, svenskarnas favorit är Varkala, som blivit ett mecka för yogaälskande västerlänningar. Om du tröttnar på att träffa fler svenskar än indier är tipset att ta en autorickshaw ett par kilometer norrut till Odayam beach.

Billigt

Det är nästan oförskämt billigt att resa i Indien nu, mat kostar ofta en tiondel av priset hemma och du kan bo både tjusigt och strandnära i egen bungalow för mindre än en femhundring för två. Tåg åker man för en spottstyver och även inrikesflyg är billigt jämfört med på många andra platser.

3 Keralatips

1. Homestay - Att öppna sitt hem för turister är vanligt iKerala, och på vissa ställen har det vidgats till att hela byar taremot turistgrupper tillsammans. Att bo och äta tillsammans medlokalbefolkningen ger en helt ny bild av livet i Indien. Green PalmHomes i Backwaters är ett homestay som är ett mellanting mellan hemoch hotell, och det erbjuds både vandringar genom risfälten,kanotfärder i mörkret med indiska folkvisor och matlagningskurs medmor i huset. http://greenpalmhomes.com

2. Flodbåt på Backwaters - Det stora nätverket av 44 floder, 1500kilometer kanaler och många sjöar är en vilsam plats att åka runtpå. I Alleppey ligger husbåtarna på rad och det går att hyra enprivat båt med chaufför och kock som man kan glida runt med i fleradagar och titta på de gröna öarnas risfält, kokospalmer ochvardagsliv.

3. Trivandrum Zoo - man måste ha klart för sig att djurhållningen iIndien inte är som hemma, vissa djur har det väldigt trångt, ochlåset på krokodilburen hängde löst när vi var där. Men vill manuppleva hur det känns att stå öga mot öga med en livs levande tigerutan att betala mer än några kronor för kalaset är det hit man skaåka.