Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grisslehamn blir särskild landningshamn för torsk

Yrkesfiskarna i Roslagen behöver inte bryta mot lagen om de fångat mycket fisk. Nu kan de nämligen åka till Grisslehamn om de har mer än 750 kilo torsk i lasten.

Annons

I flera år har det småskaliga torskfisket norr om Stockholm rapporterat om ökade torskfångster under vissa perioder.

Men om lasten överstigit 750 kilo torsk har de varit tvungna att åka söderut till Gotland för att tömma lasten. Vilket få har gjort eller ens haft möjlighet till.

Nu har Havs- och vattenmyndigheten beslutat att göra Grisslehamn till en särskild landningshamn vilket innebär att fartyg med mer än 750 kilo torsk i lasten kan landa lagligt i hamnen.

– För mig är det bara positivt, säger Mikael Jansson, yrkesfiskare i Grisslehamn och fortsätter:

– Nu kan jag fiska helt lagligt och det är därför de har tagit det här beslutet för de vet om att vi ibland får mycket fisk.

Att åka till Gotland har inte varit ett alternativ för Mikael Jansson.

– Nej, för mig finns inga möjligheter att åka söderut, fisken hinner bli dålig på vägen dit, säger han.

Att Grisslehamn blir landningshamn för torsk innebär att det kustnära fisket förenklas och Havs- och vattenmyndigheten menar att förändringen minskar risken för att torsken slängs överbord eller landas illegalt.