Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekland sommarens favorit

Rekordvarmt väder till trots gick resebokningarna upp i sommar. Och Grekland var storfavoriten.

Annons

Även den här sommaren reste många svenskar utomlands under semestern. Antalet resebokningar ökade med sju procent, enligt resebyrån Ticket. Men flest resor såldes i början av sommaren, då vädret var betydligt kallare.

- Den största rusningen kom direkt efter midsommar. Det dåliga vädret gjorde att vi sålde slut på flera av sommarens charterresor, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på företaget.

Det land som allra flest åkte till i år är Grekland, dit bokningarna ökade med 25 procent jämfört med samma period året innan.

- Charterarrangörerna har satsat stort på Grekland i sommar med nya resmål och fler boutique- och koncepthotell. Samtidigt utökade Norwegian sin kapacitet och flög reguljärt till flera grekiska resmål. Att dessa satsningar har gett resultat visar sig tydligt i vår bokningsstatistik, säger Maria Gertell.

Grekland går om de vanliga resefavoriterna Spanien och Turkiet.

Den enskilda plats som flest reste till är Antalya, i Turkiet, följt av Mallorca och Kreta.

Storstäder säljer

Men storstäderna har också lockat i sommar. London, Barcelona, New York och Paris ligger alla på Tickets topp tio.

Enligt Resia har charterresorna sålt på samma nivåer som förra året. Biljetter med utrikesflyg - som går till storstäder - har däremot gått upp med 10 procent.

- Vi ser ett utökat intresse för storstäder, kanske för att man inte sökt sol- och badresor under juli i samma utsträckning, säger Ingela Schönning vid resebyrån.

Även Trivago rapporterar om att storstäder ligger i topp, med London, Barcelona och Köpenhamn på topp tre. Därefter kommer turistfavoriterna Paris och New York.

-Köpenhamn är den enda Nordiska staden på listan och det är tydligt att det är svenskarnas favoritstad i Skandinavien, säger Sigrid Dalberg-Krajewski.