Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis Norrtäljebor!

En sak lärde jag mig som FP-företrädare i senaste kommunala Utjämningskommittén (SOU 2011:39): Samtliga svenska kommuner och landsting är missgynnade. Allt beror nämligen på vad man jämför sig med.

Annons

Kommunalrådet Kjell Jansson (M) uttalade förra året i NT oro över att den kommunala fastighetsavgiften – tidigare helt statlig – skall gå in i det kommunala utjämningssystemet. Så blir det inte – även om vissa vänsterpartier säkert vill så. (Kanske även riktigt stora kommuner som är förlorare på reformen, vill det. Medan Norrtälje enligt kommitténs beräkningar (2009) fick ett tillskott på 692 kronor per invånare fick Stockholm bara 68 kronor per invånare.)

För Norrtäljes del är detta numera en viktig kommunal inkomstkälla, enligt SCB:s kommunstatistik från 0 kr i kommunal fastighetsavgift 2008 till 99 441 000 kronor 2012.

Kommunalrådet Kjell Jansson har så sent som i juni nämnt än högre siffror, 135 miljoner kronor. Betalningsbefrielse för nya fastigheter som riksdagen beslutat om och avräkningar som görs av Skatteverket kan påverka det årliga utfallet.

Ökningstakten för Norrtälje med många fritidshus, flest i hela Sverige, ligger emellertid nu kring 3-5 miljoner kronor per år. Utmärkt!

Det innebär att Norrtälje, som ju också har stora kostnader för vägar, vatten, avlopp och service, får flera procent av sina intäkter från den kommunala fastighetsavgiften. Åren 1992-2008 fick man däremot 0 procent. Även om få bryr sig: Det är viktigt att denna reform kvarstår.

Jag är glad att kunna säga att med Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna i regeringsställning kommer så att bli fallet. Om olyckan däremot skulle vara framme och vi får en annan regering 2014 kan det ändras, ja, hela fastighetsbeskattningen kan få liv igen.

Annars: Dödare politisk fråga efter 2006 finns ju inte.

Att riksdagens fyra regeringspartier dessutom sänkte hyreshusbeskattningen från 2012 har betytt, ser jag i 2012 års redovisning för Norrtälje, ett inkomstbortfall för kommunen med cirka tre miljoner kronor. Jag tycker, uppenbart i motsats till kommunstyrelsens ordförande, att det var bra: det minskade nämligen kostnaderna för hyresgästerna.

För det finns alltid någon som betalar. Manna från himlen förekom nämligen senast cirka 4 000 år före Kristus (Andra Mosebok 16 kapitlet).

Norrtälje kommun kommer väl ut av den nya kommunala skatteutjämning som sker 1 januari 2014. Resultatet blir +1 365 kronor per invånare jämfört med läget 2009. Det är bra för kommunen som ju planerar sänka skatten med ytterligare 20 öre för 2014, då har skatten sänkts med 40 öre på två år.

Grattis Norrtäljebor!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel