Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granne kritisk mot polisinsats vid brand

Brinnande flagor föll över hans trädgård. – Vi låg och sov en hel timme medan det brann. Polisen borde ha väckt oss, säger Björn Gross om natten då HVB-hemmet stod i lågor.

Annons

Någon bankade på dörren. Björn Gross vaknade i källaren där han och hans fru har sitt sovrum i huset på Gransätersgatan. På vägen upp för trappan såg han ett starkt orange sken lysa upp hallen genom fönstret. Luften var nästan glödande varm.

– Värmen slog emot mig. Jag trodde att det brann i mitt hus, att det var därför någon bankade på dörren, säger Björn Gross.

När han klev ut på trappen såg han hur stora sotflagor föll över gräsmattan. På andra sidan gatan, cirka 50-meter bort, slog lågor ur HVB-hemmet.

– Jag var så rädd. Det är bland det läskigaste jag upplevt, säger Björn Gross.

Brinnande flagor föll ner över tomten och lade sig glödande på altanen. Björn Gross hämtade genast vattenslangen för att hindra flagorna från att sprida elden.

– Jag tänkte hela tiden att ”när som helst står mitt hus i lågor”. Jag var panikslagen.

Så lugnt och sansat han kunde väckte Björn Gross sin fru och deras två tonårsbarn. I tre timmar, i stickande värme, fortsatte de att vattna trädgården för att hålla branden borta. Polisen kom snabbt till platsen. Björn Gross menar att de borde ha väckt de närboende med en gång.

– Även om de gjort bedömningen att det inte var någon brandfara för oss, vill jag kunna ta beslutet själv om jag ska vattna eller inte, säger Björn Gross och fortsätter:

– Och vi fick ju inte veta någonting. Hur många fanns i huset som brann, kunde elden sprida sig? Jag är väldigt besviken på polisen.

Några grannar hade varit vakna under den tidiga natten, då elden startade och börjat väcka de omkringboende. Grannskapet fortsatte att informera varandra tills alla visste att huset på gatan stod i lågor.

– Inte ens de som bor precis bredvid hemmet väckte de. En av dem är dessutom döv och hade ingen chans att höra, säger Björn Gross.

Röklukten ligger kvar över Gransätersgatan. Slangar ringlar sig längs asfalten och lastbilar fyllda med bråte kör bort från hemmet, som nu bara är ruiner.

Flagorna, som elden kastade ifrån sig under brandnatten har svartnat. De ligger kvar på gräsmattor och under buskar. Stämningen i grannskapet är inte på topp just nu, berättar Björn Gross.

– Det är så hemskt. Även om vi inte kände dem som bodde på hemmet, vet vi vilka de är.