Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannar räddade hus

När grannarna såg att det brann krossade de rutan och hämtade vattenslangen. – Utan deras insats hade huset varit övertänt säger ägaren Per Thorsell.

Annons

När brandvarnaren började tjuta i sommarstugan på västra Vätö i onsdags var ägarna Per Thorsell och hustrun Åsa utom hörhåll, hemma i Stockholm.

Som tur var hörde deras närmsta granne på ön hur det pep. När han tittade in genom fönstret till fritidshuset trodde han först att gardinerna var fördragna.

Men så insåg han att det var brandrök som gjorde att det inte gick att se in.

– Janne krossade rutan och låste upp dörren. Det vällde ut rök, berättar Johnas Hallberg, som bor två hus bort och som kom dit några minuter senare.

– Jag tog vattenslangen och började spruta in vatten genom dörren. Man hinner inte tänka så mycket en sån gång. Mest att man ska släcka.

Totalt fyra grannar hjälptes åt att bekämpa elden. En femte ringde brandkåren.

När räddningstjänsten kom dit lyckades de snabbt släcka branden.

För ägaren Per Thorsell förklarade de senare att huset troligen hade brunnit ner om det inte varit för grannarna.

– Utan deras insats hade det varit övertänt och utan brandvarnare hade det varit kört, säger Per Thorsell.

Trots ingripandet blev allt i huset rökskadat. Men om byggnaden hade brunnit ner till grunden hade det kunnat få ödesdigra konsekvenser även för omgivningen.

– Risken är stor att branden hade spridit sig med tanke på all skog runtomkring och att husen står så nära, säger Per Thorsell.

Hans fru var också orolig för det.

– Det kan gå så snabbt när det är så här torrt. Man tänker ju på Salabranden. Det andra är bara materiella ting.

Orsaken till branden tros vara ett elfel i en gammal lampa, som fick en fåtölj att ta eld.

Enligt räddningstjänsten i Norrtälje är det ovanligt att grannar upptäcker en brand i ett så tidigt skede att de kan hindra förloppet.

– Det gäller att kåkarna ligger nära varann. Min erfarenhet är att det ofta är försent när grannarna ser att det brinner, säger yttre befälet Mats Öhman.

Förutom att elden stoppades har paret Thorsell fått erbjudande från två olika personer i området att låna deras hus medan de löser allt praktiskt kring branden.

– Det är helt fantastiskt att ha sådana grannar, säger Åsa Thorsell Löndahl.

Hennes man håller med. Han vill också uppmana fler att använda brandvarnare.

– Man ska gödsla med det. Börjar det brinna när man ligger och sover då vaknar man inte igen.