Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grafik: Ejder-döden allt tydligare i skärgården

Ejdern minskar i skärgården medan flera fiskätande arter ökar. Det visar den inventering som Roslagens ornitologiska förening har genomfört.

Annons

Förening har med stöd av länsstyrelsen och Alvins fond genomfört en inventering av kustfåglar i området Arholma-Idö-Lidö under våren.

Inventeringen är en uppföljning på förra året då man räknade kustfåglar i området Spillersboda och ut mot Söderarm.

Resultatet visar på samma dystra resultat för arten ejder som tidigare år. År 2002 fanns det 1 486 ejderpar i området. I år finns det endast 412 par.

– Ejdern har minskat starkast i ytterskärgården, men utvecklingen är inte fullt så negativ inom årets inventeringsområde som i fjolårets, säger Bill Douhan, som har genomfört inventeringen.

Varför ejdern minskar finns det inget självklart svar på.

– Det vet man inte riktigt. Men förändras inte utvecklingen kan arten försvinna helt i ytterskärgården, säger Bill Douhan.

Riktigt lika illa ser det dock inte ut i innerskärgården.

– Det verkar som att ejdern klarar sig bättre där det finns människor, då det minskar risken att bli attackerade av rovdjur, säger han.

Flera kustfågelarter har minskat sedan år 2002 då den länstäckande inventeringen gjordes. Samtidigt har flera andra kustfågelarter ökat.

– Tärnor och andra fiskätande arter har ökat, vilket är en positiv utveckling, säger Bill Douhan.